PREDSTAVNIK INTELA U SRBIJI ZA TELEGRAF: Novim procesorima kreiramo nova tržišta! (FOTO)

Core M je najnovija porodica procesora kompanije Intel. Novi Core M omogućuje pojavu tankih uređaja bez ventilatora koji predstavljaju optimalnu kombinaciju lepote, performansi i trajanja baterije. U nastavku pročitajte šta predstavnik ove kompanije u našoj zemlji, Delimir Tasić, ima da kaže o njima, ali i drugim popularnim trendovima iz IT sveta

  • 0

Kompanija Intel je najveći svetski proizvođač procesora. Povodom nedavnog predstavljanja nove generacije Core M procesora za 2 u 1 uređaje, imali smo prilike da porazgovaramo sa predstavnikom ove kompanije u našoj zemlji, Delimirom Tasićem.

On je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf otkrio koje su sve prednosti novih procesora, izneo je svoje mišljenje o budućnosti računara, a nezaobilazna tema bili su naravno i Tesla tableti. 

Intel je nedavno predstavio novu generaciju Intel Core M procesora za 2 u 1 uređaje. Koje su najbitnije karakteristike ovih procesora?

Core M je nova linija procesora predviđena za novi segment tržišta. Reč je o ultraportabilnim računarima. Ovo je procesor koji je kompletno kreiran sa tim na umu i za taj tip računara. Za njega je značajno to što je prvi na tržištu koji je izrađen u 14-nm (nanometarskoj) tehnologiji, i kao takav donosi 50 odsto bolje performanse samog procesora, i 40 odsto bolje performanse grafičkog čipa.

Samim tim što je rađen u veoma naprednom proizvodnom procesu, on donosi daleko bolju autonomiju rada, pa je po prvi put moguće imati osam sati video reprodukcije sa jednim punjenjem baterije, ukoliko je računar baziran na Core M procesoru.

Ono što je značajno sa aspekta samog tržišta jeste to što je do sada potvrđeno više od 20 modela ultraportabilnih računara koji će funkcionisati na Core M procesoru. Ovi uređaji će se naći u prodaji sredinom četvrtog kvartala.

Ovaj infografik najbolje opisuje nove Intel Core M procesore:

Vaša kompanija je takođe predstavila osmojezgarni procesor Haswell-E. Možete li nam reći nešto više o njemu?

Haswell-E je kodno ime za novu liniju entuzijast platforme serije 5000. Najznačaniji predstavnik je procesor 5960X  Extreme Edition. To je najskuplji i najbolji procesor koji Intel proizvodi kada su u pitanju desktop računari.

Ono što je značajno kod njega jeste da prvi donosi 16 tredova, odnosno ima osam fizičkih jezgara, a zahvaljujući HyperThreading tehnologiji omogućava paralelno izvršavanje 16 instrukcija.

Pored njega, imamo još dva procesora u toj porodici. To su procesori 5930K i 5820K. Svi su namenjeni entuzijastima, i interesantno je da platforma donosi i podršku za DDR4 memoriju. To će omogućiti drastično bolje performanse.

Kao i uvek kada je reč o Intelu, sa novim procesorima kreira se i neko novo tržište. Tako će se, na primer, DDR4 memorija nakon ove platforme omasoviti na tržištu.

Svaka nova generacija procesora je sve manja, a sve efikasnija. S obzirom na trenutnu situaciju kako vidite računare kroz 10 deset godina? Da li će računari postojati ili mislite da će ih zameniti tableti?

Nije baš zahvalno davati bilo kakve prognoze kada je tehnologija u pitanju. Pre četiri godine nismo mogli da pretpostavimo da će tableti uzeti ovoliko maha, ali u svakom slučaju postoji više stvari.

Jedna od njih svakako su tableti. Ne očekujemo da će nestati klasični PC. Laptop će i dalje postojati, ili kao 2 u 1, ili kao ultrabook. Sve te kategorije imaće svoje tržište i postojaće.

Uz njih, postojaće i tableti. Ali zašto govoriti samo o tabletima kada je tu i sledeći korak kao što su "Internet of things" na primer, ili nosivi gedžeti (wearables). Biće sve više uređaja koji će u sebi imati procesor i koji će biti povezani na internet. Ja ne bih posmatrao tablete kao nešto što će ultimativno zameniti računar, već jednu od faza u njihovoj evoluciji.

Šta ćete vi uraditi da u svim tim uređajima budućnosti budu Intelovi procesori, a ne neki drugi?

Mi u ponudi imamo nekoliko linija procesora.

Kada je u pitanju "wearables" tehnologija, tu imam Quark liniju procesora koji su namenjeni za uređaje koji se nose (pametni satovi, narukvice...). U toj kategoriji imamo i uređaje koji su specijalizovani za praćenje pulsa i drugih vitalnih funkcija, to su takozvani "healthcare" uređaji. Postoje oni koji su namenjeni za medicinu, ali i oni namenjeni običnim ljudima, sportistima...

Kada su u pitanju tableti, tu imamo veoma uspešnu liniju Atom procesora, između ostalih i Tesla tablete pokreću upravo oni, što pokazuje da se sa Intelom može napraviti itekako dobar proizvod kada je reč o tablet računarima.

Vaša kompanija zaslužna je za Edison, najmanji računar na svetu. Koja će biti njegova glavna primena?

Edison platforma je za sada bazirana na Quark procesoru, a ideja samog Quark procesora je da dosegne nosive uređaje kao što su pametni satovi, narukvice... Trenutno, Edison još uvek nije dostupan krajnjem korisniku.

Imamo nekoliko inicijativa uz pomoć kojih ćemo povećati njegovu popularnost. Dosta smo sarađivali sa univerzitetima, a ideja je da njihovi studenti od početka imaju dodira sa x86 platformom.

Sada je trenutno popularan Android koji je zasnovan na x86 platformi, a Edison omogućava da upravo ona ostane i dalje relevantna. Ideja je da ova arhitektura koja je trenuntno popularna, ostane dominantna i u budućnosti kada PC evoluira iz klasičnog ka smart satovima i drugim "wearable" uređajima. Edison je skup svih naprednih proizvodnih procesa i tehnologija. Intel je upravo zahvaljujući svom naprednom proizvodnom procesu uspeo da napravi Quark koji je veoma jak, u veoma malom pakovanju.

Sve se više pominje termin “Internet of things”. Možete li nam ukratko objasniti o čemu je zapravo reč, i na koji način Intel učestvuje u njegovom razvoju?

Ovo se sve nadovezuje na prethodnu priču. U svetu postoji sve više modela upotrebe računara van klasičnog načina. To su automobili, televizori, "wearables" uređaji, jednostavno Intel je u mnogim od tih uređaja.

Imamo ugovore sa mnogim proizvođačima automobila (Lexus, BMW, Hyundai, Infiniti...). Njihovi "infotainment sistemi" su kod najmodernijih automobila svi povezani na internet tokom vožnje. Ovo omogućava vozaču da konstatno dobija neke informacije, na primer o zakrčenju na putu, vremensku prognozu, podaci o muzici koju trenutno sluša.  To je samo jedna od niza stvari koja nas očekuje u budućnosti.

Očekivanje je da će do 2020. godine biti četiri milijarde ljudi online, a da će postojati 31 milijarda uređaja. Znači da jedan čovek neće, kao pre, imati samo jedan računar, već četiri, pet koji će u sebi imati neki procesor (sat, narukvica, telefon..). Broj uređaja će se drastično povećati i konstantno ćemo biti povezani na internet.

Još jedna stvar koja je značajna. Svi ti uređaji će vući podatke od nekud (sa nekih servera), a jedna velika Intelova prednost jeste ta što smo mi proizvođači najmodernijih i najbržih servera. Kako raste potreba za "Internet of things" uređajima, istovremeno drastično raste i potreba za cloud rešenjima, odnosno serverima koji će opsluživati te uređaje.

Intel procesori pokreću Tesla tablete, koji su za vrlo kratko vreme postali popularni u regionu. Da li mislite da će oni možda zameniti neke popularnije tablete stranih proizvođača?

Ja sam lično radio na Tesla projektu unutar kompanije, koji je defintivno postigao veliki uspeh. Tesla tablet je pravi primer na kom se vidi kako su Intel i Comtrade zajedničkim snagama uspešno radili na jednom projektu. Uspeli smo da prevaziđemo sve "dečije bolesti" i sve nedostatke sa kojima smo se suočavali tokom kreiranja ovog uređaja.  Ovaj kvartal to i pokazuje, uspeli smo da stvorimo jedan od najpopularnijih brendova tableta kada je reč o našoj zemlji, bilo po percepciji korisnika, bilo po prodajnim brojkama.

Razlog za ovoliki uspeh čini više stvari. Sa jedne strane Comtrade grupa kao vlasnik Tesle, sa druge Intel čiji logo uliva poverenje korisnicima, dobar marketing i promocija, ali i odlična platforma na kojoj je baziran. Sve to, ali i  međusobno dobra saradnja omogućila nam je da napravimo jedan cenovni model koji je prihvatljiv našem tržištu.

Međunarodne kompanije prave proizvode za globalno tržište.

Mi smo sa Tesla tabletom kreirali proizvod koji od početka na umu ima našeg korisnika. On donosi kvalitet, prilagođenost lokalnom tržištu kroz dodatne aplikacije, kao i prilagođenost samog proizvoda, a kada je naša zemlja u pitanju, na visokoj listi prioriteta je definitivno cena.

“Nosivi gedžeti” su sve popularniji. Da li Intel ima u planu da predstavi svoj pametni sat ili neki drugi uređaj ovog tipa?

Kada su u pitanju nosivi gedžeti, nedavno smo predstavili uređaj MICA (My Intelligent Communication Accessory). U pitanju je uređaj u obliku narukvice koji omogućava povezivanje na internet i prikupljanje informacija.

Kada su u pitanju sami satovi, imamo ugovor sa kompanijom Fossil, poznatim proizvođačem, i sa njima radimo na kreiranju uređaja koji su i tehnički napredni, ali istovremeno imaju i one odlike koje su bitne za krajnjeg korisnika, to jest mogu da služe i kao modni detalj. Trenutno većina pametnih satova izgleda malo rogobatno, ali će ovo partnerstvo sa Fossil grupom učiniti te satove elegantnijim, što će  proširiti krug korisnika koji su zainteresovani za ove uređaje.

Uskoro će najpopularniji operativni sistem Android podržavati 64-bitnu arhitekturu. Da li je Intel spreman za ovu tranziciju i koje procesore možemo očekivati u predstojećim pametnim telefonima?

To je normalna evolucija kada su u pitanju operativni sistemi. Intel je bio prvi sa 64-bitnim procesorom u desktop segmentu u vreme Pentiuma IV. Mi već sada u pripremi imamo procesor za Android koji podržava 64 bita, tako da ćemo biti spremni kada Google objavi sledeću verziju.

Moorefield je kodno ime novog Atom procesora koji bi trebao da bude dostupan paralelno sa novom verzijom Androida. Uz to ćemo predstaviti i nova LTE rešenja koja će omogućiti brzinu povezivanja na internet veću od 3G.

64-bitna arhitektura je jako bitna stvar zato što omogućava mnogo bolje performanse.

Tokom Intel Developer Foruma (IDF) potpredsednik i generalni menadžer PC klijent grupe izjavio je da je “potrebno eliminisati lozinke”. Da li to znači da bi budući računari i laptopovi mogli da imaju neki vid skenera za otisak prsta ili zenicu oka?

Mi smo pre nekoliko godina kupili kompaniju McAfee kako bismo sigurnosna rešenja integrisali u sam čip, međutim, to nije dovoljno. Radi se na razvoju rešenja koje će korisnika prepoznavati vizuelno.

Zamislite da na jednom računaru prepodne radi jedan korisnik, a poslepodne drugi. Mi sada možemo da definišemo dva korisnika gde svako ima svoju lozinku. Buduće rešenje bi uz pomoć tehnologija koje su u razvoju imalo mogućnost da na primer čim sednete za računar, on vas prepozna i uključi vaš desktop, a kada kolega sedne poslepodne, uključi njegov. To je dovoljno za kućnu upotrebu.

Kada su u pitanju poslovni korisnici, njihovi uređaji bi verovatno imali i neke dodatne sisteme zaštite.

(M.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA