VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Tehnologija će nam pomoći u borbi protiv tuge

- Svaka vrsta motivacije za vođenje zdravijeg života je korisna i dobrodošla. Briga o mentalnom zdravlju mogla bi tako upotpuniti postojeći trend korišćenja tehnologije za unapređenje fizičkog stanja korisnika - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni u dnevnom listu "Informer"

  • 0

Veselin Jevrosimović, predsednik Comtrade grupacije svake nedelje u svojoj kolumni u dnevnom listu "Informer" piše o novim tehnološkim trendovima. Ove nedelje reč je o uređajima koji prate naše fizičke aktivnosti, ali i njihovoj budućnosti.

Evo šta uspešni srpski privrednik kaže o pomenutoj temi.

"Svedoci smo sve bržeg razvoja tehnologije i sve većeg broja najrazličitijih uređaja i softverskih aplikacija koji nam pomažu da postanemo i ostanemo zdraviji tako što prate naše fizičke aktivnosti, daju nam savete za treninge, mere unos i potrošnju kalorija, broje otkucaje srca i druge parametre organizma.

Rekao bih čak da se radi o pravoj pomami koja se ponekad graniči sa pomodarstvom i ima više društveni efekat (u smislu deljenja na socijalnim mrežama). Sa druge strane, svaka vrsta motivacije za vođenje zdravijeg života je korisna i dobrodošla. Zdrav život ne podrazumeva samo fizičku spremnost i stanje – jednako su važni, ako ne i važniji, i psihička stabilnost, dobro raspoloženje, pozitivan stav i odnos prema drugim ljudima.

Postavlja se, dakle, pitanje da li nam moderni elektronski uređaji mogu pomoći i u ovom delu razvoja naše ličnosti i da li je upravo to sledeća oblast u kojoj će se pojaviti inovativna rešenja i nove vrste "gedžeta". Briga o mentalnom zdravlju mogla bi tako upotpuniti postojeći trend korišćenja tehnologije za unapređenje fizičkog stanja korisnika.

Studenti i profesori na jednom američkom univerzitetu nedavno su razvili aplikaciju koja koristi različite mehanizme i komponente na pametnim mobilnim telefonima za praćenje i merenje raspoloženja, osećanja usamljenosti, tuge i nivoa stresa. Sproveli su i eksperiment na grupi studenata u trajanju od nekoliko meseci. Rezultati su odlični, ali se za sada radi samo o detekciji promena raspoloženja i pronalaženju mogućih uzroka. Sledeći korak je popravljanje raspoloženja korisnika kroz savete i ukazivanje na uzroke, a možda u doglednoj budućnosti budu uključeni i drugi mehanizmi, poput puštanja muzike, koji će direktnije uticati na otklanjanje tuge."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA