SENZACIONALNO: Holanđanin leti kao ptica! (VIDEO)

"Kada počnete da se odvajate od zemlje, doživljavate intenzivan osećaj oslobođenja", rekao je Jarno Smets nakon leta koji je trajao 60 sekundi. Stručnjaci kažu da snimak nije nužno lažan, i da će se autentičnost tek potvrditi

  • 0

Od kako postojimo, sanjamo i maštamo o tome da poletimo kao ptice. Naši mitovi i legende su prepuni te tematike, a jedan od najčuvenijih mitova u istoriji čovečanstva - onaj o Dedalu i njegovom sinu Ikaru - posvećen je upravo našoj želji da budemo slobodni kao naši leteći prijatelji.

Koristeći kontrole video-igrica, Android telefon i ručno pravljena krila, holandski inženjer po imenu Jarno Smets uspeo je da ostvari san star koliko i ljudska vrsta: da poleti kao ptica. Barem on tako tvrdi.

Smets je leteo kao albatros, ptica koja je inspirisala njegovu krilatu invenciju, 18. marta u parku u Hagu.

- Oduvek sam o ovome sanjao. Posle osam meseci mukotrpnog posla, istraživanja i testiranja, sve se isplatilo - rekao je Smets na svojoj Jutjub stranici.

On tvrdi da je ideju dobio iz futurističkih skica letećeg bicikla svog dede, a sopstveni dizajn je bazirao na mehanici koja se koristi u robotičkoj prostetici. Ideja je da da svojim mišićima dodatnu snagu kako bi mogli da ponesu njegovu telesnu težinu tokom leta. I uspeo je upravo to, uz pomoć tkanine teške 37 unci.

Prema njegovom računu, bilo mu je potrebno oko dve hiljade vati neprestane sile. Njegovu ruke su mogle da obezbede samo pet odsto toga, pa je ostatak potrebne snage morao da dođe od motora. Njegovi ekstremiteti su, u suštini, služili da upravljaju uređajem i da mašu krilima.

Sklopio je sopstvenu elektroniku od vajerles "Wii" kontrolora, akcelerometara iz "HTC Wildfire" Android smartfona i "Turnigy" motora.

- U jednom trenutku osetite kako se odvajate od zemlje, i iznenada se osećate oslobođeno, imate zaista intenzivan osećaj slobode. To je pravi osećaj letenja, magični momenat. Ovo je nesumnjivo najbolji osećaj koji sam ikada doživeo - rekao je on nakon završetka leta koji je trajao oko 60 sekundi.

Međutim, naknadno istraživanje časopisa "Vajrd" je pokazalo da specifikacije iz njegovog rezimea nisu tačne - kompanija za koju on tvrdi da je radio nikada nije čula za njega.

Sa druge strane, stručnjaci tvrde da snimak nije nužno digitalno obrađen i lažan. Njegova potpuna autentičnost tek treba da se potvrdi.

Uostalom, procenite sami! Pogledajte video:

(M. B. / Foto: Facebook)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA