WhatsApp najsigurnija aplikacija za dopisivanje. Evo i zbog čega!

Reč je o "End-to-end" enkripciji koja će omogućiti da ni sama kompanija WhatsApp ne može da dešifruje poruke koje korisnici razmenjuju, čak i ako to od njih zahtevaju vlasti neke države

  • 6

Najnovija verzija popularne aplikacije WhatsApp donela je jednu veoma iznenađujuću mogućnost. U pitanju je "end-to-end" enkripcija, odnosno najbezbedniji način za razmenu poruka koju jedna aplikacija za dopisivanje može da ponudi svojim korisnicima, a ona će svima automatski biti uključena.

WhatsApp se udružio sa kompanijom "Open Whisper Systems" kako bi ovu ideju pretvorio u realnost. Za sada nije poznato kada će ova opcija biti dostupna iOS korisnicima, ali s obzirom da se ona već pojavila na Androidu, to je itekako veliki uspeh vezan za bezbednost korisnika.

"End-to-end" enkripcija znači da ni sama kompanija WhatsApp neće moći da dešifruje poruke koje korisnici razmenjuju, čak i ako to od njih zahtevaju vlasti neke države.

"Ključeve" za dešifrovanje razmenjenih poruka imaće samo dvoje korisnika koji se dopisuju, i samo te dve osobe će imati potpun pristup konverzaciji. Postoje i druge aplikacije za dopisivanje koji podržavaju ovaj vid zaštite (Cryptocat, Silent Text, Telegram), ali je WhatsApp najpopularnija od svih.

Kompanija je poslednjih šest meseci radila na razvoju ove funkcije.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pr al

    19. novembar 2014 | 14:25

    Neverujem bas u to ali eto, bar dobar marketinski trik

  • Nije tačno!

    19. novembar 2014 | 14:23

    Šifrovanje nije sve. Zavisi sve i od toga kakvo je šifrovanje, gde su i ko ima ključeve. Zatim to što oni pričaju da je "end to end" nije. Koliko su i kako poruke zaštićene na samim uređajima? Svoj mobilni broj dajete svakome da mogli da se povežete, što je moguće upotrebiti za identifikaciju. Potom ne možete da se otarasite tog broja kako treba... Ako želite sigurnost zaboravite sve te gluposti. Postoji bukvalno samo jedan uređaj koji to radi kako treba u celosti a to je BlackBerry. To možete videti i po tome šta ko koristi u neizmenjenoj varijanti. Samo BlackBerry. Ništa drugo.

  • Rodja

    19. novembar 2014 | 14:37

    Malo juce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA