• 12

I GEJMERI NA OLIMPIJADI: Igranje video igara uskoro jedna od disciplina?

Sport je pojam koji se danas koristi u daleko širem značenju, a video igrice su pogodne za masovno praćenje, rekao je Rob Prado, glavni dizajner "World of Warcraft-a"

  • 12

Takmičarsko igranje video igara, poznatije kao e-sport, trebalo bi da postane jedna od disciplina na Olimpijskim igrama, smatra Rob Prado, glavni dizajner "World of Warcraft-a" i doskora vodeći čovek kompanije "Blizzard".
Sport je pojam koji se danas koristi u daleko širem značenju, a video igrice su pogodne za masovno praćenje, rekao je Prado u izjavi za BBC, dodajući da profesionalne e-sport manifestacije trenutno privlače milionsku publiku.

Nedavno finale održano u Seulu, u Južnoj Koreji, napunilo je stadion sa 40.000 ljudi, dok je daleko više njih pratilo taj događaj na internetu ili na posebno određenim sastajalištima širom sveta.

- To je dobar argument da e-sportovi postanu deo Olimpijskih igara - izjavio je Prado, koji je, takođe, bio glavni dizjaner i "Starcraft-Brood War"-a, igrice koja se smatra začetnikom e-sport fenomena.
- Mislim da su e-sportovi splet veoma kompetitivnih veština. Posmatrate profesionalne gejmere koji moraju da imaju brze reflekse i da brzo odlučuju - napomenuo je on, dodajući da je svestan da video igrice očekuje teška kulturološka bitka.
- Ukoliko sport definišete kao nešto što iziskuje veliko fizičko naprezanje, onda je nemoguće tvrditi da je igranje video igrica sport. Istovremeno, kada pomislim na discipline koje su već zastupljene na Olimpijskim igrama, tada počinjem da dovodim u pitanje tu definiciju - objasnio je Prado.

Uključivanje neke discipline u red olimpijskih sportova je jako dugi proces, a od kada je Međunarodni olimpijski komitet ograničio broj sportova koji mogu biti zastupljeni na Olimpijadi to je postalo gotovo "nemoguća misija".
Primera radi, ljubitelji šaha odavno traže da on bude olimpijska disciplina u okviru igara, ali to MOK uporno odbija, tvrdeći da je reč o "umnom sportu" kome mesto nije na Olimpijadi.
Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mateja Popovic

    Ako je sah sport,zasto ne bi i igranje igrica bilo sport?

  • Stefan

    Igras igrice I zaradjujes posao snova

  • Bones

    Pa kad moze umetnicko klizanje da se zove sportom sto nebi i ovo bio sport.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima