≫ 

PUNITE TELEFON PREKO NOĆI? Evo zbog čega to ne bi trebalo da radite!

Današnji mobilni telefoni u sebi imaju litijum jonsku bateriju, koja ukoliko se prepuni može postati opasna kako za sam uređaj, tako i za osobu koja ga koristi

  • 7

Za veliki broj ljudi postala je praksa da bateriju pametnog telefona puni celu noć. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo pametna stvar, kao i da li ova praksa našem smartfonu nanosi trajnu štetu.

Današnji mobilni telefoni u sebi imaju litijum jonsku bateriju, koja ukoliko se prepuni može postati opasna kako za sam uređaj, tako i za osobu koja ga koristi. Iz tog razloga, moderni punjači su napravljeni tako da spreče dotok struje kada se baterija napuni do kraja.

KAO MUNJA: Ovaj kabl će vam brzinski napuniti bateriju!

Zbog toga će vaš telefon tokom noći biti dopunjavan malo po malo. Odnosno, čim baterija izgubi par odsto baterije, ona će biti napunjena do vrha. MicroUSB je standardizovao punjenje, ali i dalje postoji mala šansa da se nešto zapali. Iz tog razloga je najbolje da koristite originalni punjač i kabl, kako se ne bi dogodile neke nepredviđene stvari.

Pored trošenja struje, držanje telefona na 100 odsto duže nego što je to potrebno degradira bateriju brže nego inače. Razlika nije velika, ali ipak postoji.

Foto: Flickr/Julien GONG Min Foto: Flickr/Julien GONG Min

FENOMENALNO: Ovaj kaiš će držati vaše pantalone i puniti telefon istovremeno!

Litijum jonske baterije ne bi trebalo puniti do kraja kada je to moguće. Plitka pražnjenja, kada se baterija troši kratak vremenski rok i onda se dopuni, znatno je bolja opcija od celonoćnog punjenja.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: techradar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIĆA

    20. januar 2015 | 16:51

    Svaki uređaj današnjice koji koristi litijum ionsku bateriju poseduje elektroniku u ispravljačkom delu uređaja koja nedozvoljava prepunjavanje baterije . To mnogi znaju.

  • Koristite moderan telefon i originalan punjač

    20. januar 2015 | 15:15

    Na nekim uređajima (ne bih sada da dolivam ulje na vatru i započnem "ko je bolji" besciljnu raspravu) baterija se nakon punjenja isključi i telefon se napaja isključivo preko punjača. Na ovaj način se čuva baterija, uređaj ali i oni koji su u blizini.

  • WarLust

    21. januar 2015 | 10:55

    Ali "Plitka pražnjenja, kada se baterija troši kratak vremenski rok i onda se dopuni, znatno je bolja opcija od celonoćnog punjenja." Pa kao treba da punim fon i koristim i cim padne na tipa 40% da ga stavim na punjac?!? Pa baterija ima odredjen broj ciklusa za punjenje i praznjenje...to ce unistiti bateriju, a u najboljem slucaju moze da zezne .bin fajl baterije i da onda telefon pokazuje kako baterija ima 80% kapaciteta, a ona ima 60%. To se naravno resava rekalibracijom baterije...ali stvar je u tome da ga ne treba puniti cim se malo isprazni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA