TANAK, PRELEP, A PRAVA ZVER: Ne biste verovali šta se krije ispod "haube" novog Lenovo Yoga 3 Pro laptopa (FOTO)

Kao i svaki Yoga model, i ovaj poseduje mogućnost da se ekran rotira za 360 stepeni, što znači da se laptop može koristiti i kao tablet, a kvalitet izrade i hardver koji se nalazi u njemu su neverovatni

  • 7
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ultrabook-ovi su u poslednje vreme sve popularniji među korisnicima. Postoji veliki broj razloga zbog čega je to tako, a glavni među njima su mobilnost i snaga koju ovi uređaji pružaju. Naime, u tankom i elegantnom kućištu dobijamo sve ono što su nekada nudili laptopovi sa velikim dijagonalama ekrana.

Jedan od modela koji se ističe iz konkurencije je Lenovo Yoga 3 Pro, najnoviji "flagship" laptop čuvene kineske kompanije.

Kao i svaki Yoga model, i ovaj poseduje mogućnost da se ekran rotira za 360 stepeni, što znači da se laptop može koristiti i kao tablet. Naravno, ekran je osetljiv na dodir. Još jedna ogromna prednost ovog uređaja jeste QHD rezolucija ekrana, ali i Intel Core M procesor koji omogućava da celokupni laptop bude 17 odsto tanji i 15 odsto lakši u odnosu na svog prethodnika.

Pre nego što krenemo u detaljnije opisivanje uređaja, ne bi bilo loše da pojasnimo šta zapravo znači tent, stand, laptop i tablet mod. Naime, laptop mod je kada se ekran nalazi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na tastaturu, što je sasvim logično. Tent je mod koji se dobija kada se displej rotira za više od 180 stepeni. Na isti način nastaje i stand mod, samo što se kod njega tastatura okrene naopačke (da stoji na podlozi) kako bi ekran bio u prvom planu. I na kraju, tablet mod se dobija kada se ekran rotira za punih 360 stepeni.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Lenovo Yoga 3 Pro laptop izgleda veoma lepo i elegantno. Sa ekranom dijagonale 13.3 inča, minimalističkim dizajnom i predivno urađenom tastaturom sa sopstvenim osvetljenjem, ovaj ultrabook sigurno će ostaviti bez daha svakoga ko se nađe u njegovoj blizini i ima prilike da ga koristi barem na jedan minut.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ukoliko pitate nas, jedna od glavnih prednosti ovog modela je Intel Core M platforma, koja je omogućila da konvertibilni laptopovi od 13 inča budu debljine samo pola inča, i teže svega malo više od jednog kilograma. Ovo je drastično lakše u odnosu na čuveni Apple-ov MacBook Air na primer. S obzirom da Yoga laptopovi imaju i šarku koja omogućava da se ekran rotira, zaista je veliki uspeh da je Lenovo uspeo da napravi ovako tanak i lagan ultrabook.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o portovima, oni se nalaze sa leve i desne strane kućišta. Na levoj strani tu je micro-HDMI, čitač SD kartica, USB 3.0. Sa desne strane nalaze se tasteri za uključivanje uređaja, dugmići za kontrolu zvuka, ulaz za slušalice, dugme za automatsku rotaciju i još jedan USB 3.0 port.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tastatura je ergonomska i poseduje sopstveno osvetljenje, a sami tasteri imaju oblik slova "U". Kada se odlučite da ovaj laptop koristite kao tablet i zarotirate ekran za 360 stepeni, tastatura će se automatski isključiti. Rupičasti izbrazdani materijal prekriva celu prednju stranu gde se nalazi tastatura.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ovaj model dolazi u srebrnoj i narandžastoj boji, sa metalnim logotipom ugraviranim na kućištu.

Displej je kao i kod prethodnog modela u seriji izrađen u IPS tehnologiji, dijagonale 13.3 inča i rezolucije 3.200 x 1.800 piksela. Uglovi gledanja su veoma dobri, bilo da ekran laptopa gledate spreda ili sa strane. Lenovo se potrudio da ekran ima što manju refleksiju, zahvaljujući premazu koji smanjuje odsjaje, što znači da se oni gotovo ni u jednoj situaciji neće videti. U to smo se i sami uverili.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Jedina stvar koja vam može zasmetati kod ekrana, jeste to što i dalje određeni aspekti Windows operativnog sistema deluju majušno zbog visoke rezolucije, ali za taj problem nije kriv Lenovo. On se javlja i kod drugih Windows laptopova ultra visoke rezolucije.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o zvuku, Lenovo je prešao na ugradnju zvučnika jednog od najpoznatijih brednova u toj sferi. Reč je o JBL zvučnicima, kao i novom ekvalajzer softveru MaxxAudio koji služi da sve bude pravilno podešeno kako bi zvuk bio kristalno jasan. Zvučnici se nalaze na dnu uređaja, što se možda nekome neće svideti. Sigurno je da bi bilo bolje rešenje da se oni nalaze negde spreda, ali šta je tu je.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Yoga 3 Pro se može pohvaliti odličnom konfiguracijom za današnje standarde. Tu je neizostavni SSD disk od 256 GB, Intel Core M-5Y70 procesor i 8 GB RAM memorije. S obzirom da je Core M procesor dizajniran tako da smanji potrošnju baterije, logično je da se to odrazilo na performanse koje su za nijansu slabije u odnosu na četvrtu generaciju Intelovih procesora koji se nalaze u većini ultrabook-ova.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ovo se najviše da primetiti na benchmark testovima, ali se cela priča sa malo lošijim performansama tu završava. Yoga 3 Pro laptop je brz i pouzdan kao što biste i očekivali od uređaja ovog cenovnog ranga. Podizanje operativnog sistema traje svega nekoliko sekundi zahvaljujući SSD-u koji se nalazi unutra.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o trajanju baterije, ona je na sasvim zadovoljavajućem nivou. Iako je baterija manjeg kapaciteta u odnosu na onu koja se nalazi u Yoga 2 modelu, u realnom radu to se i ne primeti toliko. Yoga 3 Pro će bez problema izdržati 8 sati aktivnog rada, što možda i nije natprosečno, ali je sasvim solidno za današnje standarde.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Lenovo Yoga 3 Pro pokreće Windows 8.1 operativni sistem, u koji je sama kineska kompanija dodala nekoliko zanimljivih stvari. Naime, u zavisnosti od toga u kojem modu koristite laptop (tablet, laptop, tent ili stand), aplikacija Yoga Harmony sugerisaće vam određene aplikacije. Tako na primer, ukoliko Yoga-u koristite kao standardni laptop, pojaviće vam se aplikacije namenjene za miša i tastaturu, dok ćete kada uređaj prebacite u stand mod dobiti YouTube, odnosno sve ono što možete da koristite bez tastature.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Već pomenuta Harmony aplikacija takođe će podešavati laptop u zavisnosti od moda u kojem ga koristite. Ukoliko otvorite fotografiju dok uređaj koristite kao laptop, a zatim ga prebacite u tent ili stand mod, slika će se automatski proširiti na ceo ekran, a takođe će biti uključene kontrole pokreta, što omogućava da skrolujete kroz fotografije mašući rukom ispred web-kamere. Zaista korisna mogućnost.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Zaključak je krajnje jednostavan. Postoji nešto u ovom čudu od laptopa koji pleni svojim dizajnom, lakoćom i brzinom, što će vam sigurno privući pažnju, kao i nama. Težinu Yoga 3 Pro laptopa nećete ni osetiti gde god da se uputite, a baterija koja se nalazi u njemu bez problema će izdržati ceo radni dan. Predivan ekran QHD rezolucije zapanjiće vas kvalitetom kao što je i nas, a mogućnost da odaberete mod u kojem želite da ga koristite (tablet, stand, laptop ili tent) veliki je plus kojim se mnogi modeli u konkurenciji ne mogu pohvaliti.

Lenovo Yoga 3 Pro laptop nas je oduševio u svakom smislu te reči, pa ga toplo preporučujemo svima koji razmišljaju o nabavci novog prenosnog računara.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA