PONOS NAŠE ZEMLJE: Profesorka iz Srbije među najboljima u svetu

Od čak 8.700 nastavnika iz čitavog sveta koji su učestvovali u takmičenju, organizatori su za prestižno zvanje nominovali svega 31 nastavnika. Naša Svetlana Belić je ušla u najuži krug od troje finalista i, pored ovako jake konkurencije, uspela da osvoji drugu nagradu

  • 2

Koliko talentovanih pojedinaca na svetsku scenu dolazi iz Srbije ne treba posebno isticati. Međutim, šampioni nisu samo sportisti, umetnici ni naučnici − ima i nastavnika. Svetlana Belić Malinić, direktorka Savremene gimnazije u Beogradu, osvojila je drugo mesto na prestižnom takmičenju za najboljeg nastavnika 21. veka. Ovu nagradu svake godine dodeljuje Pearson, jedna od najvećih obrazovnih ustanova na svetu. Uručenje nagrade odigralo se na Sedmoj godišnjoj konferenciji o učenju u 21. veku, u Hong Kongu.

Do sada se nije dešavalo da nastavnik iz Srbije dobije ovako prestižnu nagradu. Od čak 8.700 nastavnika iz čitavog sveta koji su učestvovali u takmičenju, organizatori su za prestižno zvanje nominovali svega 31 nastavnika. Naša Svetlana je ušla u najuži krug od troje finalista i, pored ovako jake konkurencije, uspela da osvoji drugu nagradu.

Nagrada za najboljeg nastavnika 21. veka dodeljuje se nastavnicima i školama koje pokažu izvanrednost u upotrebi tehnologija za lakše i bolje sticanje znanja. Ova nagrada je izuzetno cenjena jer je dodeljuje Pearson, koji danas postavlja svetske trendove u obrazovanju. Nijedan nastavnik i nijedna škola iz Srbije nisu do sada bili nominovani za nagradu na ovom prestižnom takmičenju.

Ono što je Svetlanu izdvojilo iz mase drugih takmičara jeste inovativan i originalan pristup radu sa decom, koji je opisala u svom naučnom radu. Svoj obrazovni metod i proces pretočila je u video-klip kojim se predstavila žiriju, a koji možete pogledati na sledećem linku.  Kroz kratku ličnu priču pokazala je kako su je ćerka i učenje sa njom inspirisali da primeni ovakav princip rada i na drugu decu u školi.

Foto: Promo Foto: Promo

- Želela sam da predstavim koliko je važna uloga roditelja u obrazovanju dece, kao i jedan potpuno drugačiji obrazovni model, koji se primenjuje u Savremenoj gimnaziji. Naša škola ne samo da obrazuje perspektivne i uspešne generacije mladih, već im pomaže da pronađu sebe kroz kvalitetan mentorski program. U prijatnoj porodičnoj atmosferi naši učenici usvajaju znanja i veštine koje su im potrebne za digitalnu pismenost 21. veka - kaže dobitnica nagrade i dodaje da je izuzetno srećna što je bila u prilici da pomogne da Srbija bude prepoznata u svetu kao zemlja koja ima svest o savremenim tendencijama u obrazovanju.

Svetlana u Savremenoj gimnaziji kreira potpuno inovativan program učenja, koji učenike inspiriše na kreativno mišljenje, a gradivo savladavaju kroz savremenu i krajnje zanimljivu metodiku. Glavni cilj joj je, kako kaže, da od učenika u Savremenoj gimnaziji, novootvorenoj internacionalnoj srednjoj školi, stvori uspešne građane sveta, školovane u Srbiji, koji će biti potpuno spremni da prihvate znanja i veštine 21. veka, potrebne za izazove koje novo vreme donosi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA