Kakvo obrazovanje vodi do uspeha?

Dragan Varagić, naš poznati stručnjak za internet marketing i savetnik za poslovnu primenu interneta, posebno zamera školskom sistemu na gušenju preduzetničkog duha kod dece i nepodržavanju njihovih pokušaja da se sami zaposle. Rezultat takvog obrazovnog sistema je doneo velikom broju zemalja nezaposlenost visokobrazovanih pojedinaca od preko 50 odsto

  • 4

Neosporno je da svaki roditelj svom detetu želi sve najbolje, pa ipak preterana briga može naneti više štete nego koristi. Izbor škole je samo jedan od domena gde roditeljsko mišljenje ne mora biti ispravno. Sa razvojem interneta i otvaranjem prilika za pojedince da na razne načine zarade "usput", nametnulo se i pitanje da li i koliko treba raditi tokom studija.

Tako Dragan Varagić, naš poznati stručnjak za internet marketing i savetnik za poslovnu primenu interneta, kaže da su najčešće žalbe studenata sa kojima se sreće, a koji su se oprobali u radu preko interneta, upravo upućene na roditelje koji im ovo brane.

Po nekima je nemoguće završiti fakultet uz paralelan profesionalni rad. Po drugima na internetu nema novca ni sigurnosti, za razliku od "pravog posla" koji podrazumeva fiksnu platu, radno vreme i radno mesto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Što više iskustva, to su veće šanse

Istina je da sigurnost koju su poznavale starije generacije danas ne postoji na takav način. Diploma i fakultet je više ne garantuju. Međutim, postoji sigurnost koju sami sebi stvorimo ulaganjem u veštine koje se na tržištu traže, uz paralelno sticanje iskustva. Praksa je oduvek bila na ceni. Po Varagiću je jedna od ključnih stvari za postizanje uspeha − maksimalno sticanje iskustva tokom studija. Takođe, on smatra da će broj frilens poslova znatno porasti u odnosu na otvorena radna mesta u tradicionalnom poimanju zaposlenja. Varagić posebno zamera školskom sistemu na gušenju preduzetničkog duha kod dece i nepodržavanju njihovih pokušaja da se sami zaposle. Rezultat takvog obrazovnog sistema je doneo velikom broju zemalja nezaposlenost visokobrazovanih pojedinaca od preko 50 odsto.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Bilo kako bilo, ohrabrujuće je da stasava jedna nova generacija koja je bila prinuđena da shvati da je upravo u preduzimanju sopstvenih inicijativa spas. Preduzetništvo se na nekim školama već uspešno predaje, a u zemlji postoje zaista dostojni primeri poslovnih poduhvata pojedinaca ili malih grupa, kakav je, recimo, Nordeus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savica

    6. februar 2015 | 18:05

    VOLEO BI DA SE VARAM. PARTIJSKO I SEKSUALNO OBRAZOVANJE.

  • Zorz

    6. februar 2015 | 19:52

    Odlazak iz Srbije vodi do uspeha....

  • Viola

    8. februar 2015 | 17:46

    Ne zaboravite da su to Šiptari koji su spremni na sve laži i prevare.Sigurno sad zauzimaju pozicije po belom svetu pa tako dobro rapoređeni će biti korisniji za delovanje protiv Srba.To je u njihovom stilu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA