Ovako su izgledali ekrani osetljivi na dodir pre više 30 godina (VIDEO)

BBC je u emisiji iz 1982. godine predstavio jedan od prvih ekrana osetljivih na dodir koji je koristio infracrvenu mrežu

  • 1
Prinskrin: Youtube/BRITLAB Prinskrin: Youtube/BRITLAB

O načinu na koji ekrani osetljivi na dodir funkcionišu danas ni ne razmišljamo previše. Međutim, ova tehnologija je pre 33 godina bila prilično mlada.

BBC je u svojoj emisiji "Tomorrow's World" 1982. godine po prvi put prikazao kako radi jedan takav ekran. U emisiji se može videti voditelj koji prstom piše ASCII tekst, ali i kako preko ekrana upravlja pištoljem kojim je probušio balon.

Za razliku od današnjih kapacitivnih i rezistivnih ekrana koji mere pritisak ili razliku u elektricitetu kako bi znali gde smo dotakli ekran, displej iz 1982. godine koristio je infracrvenu mrežu.

Infracrveno svetlo stvaralo je mrežu vertikalnih i horizontalnih linija ispred ekrana. Kada bi prstom pritisnuli ekran to bi prekinulo signal, na osnovu čega bi se odredilo gde je diplsej dodirnut. Znatno naprednija verzija ekrana s infracrvenim senzorima koristi se i danas, poput PDXHIVE panela.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dean

    19. februar 2015 | 14:11

    Eh sta ti je tehnologija... za 5 godina a mozda i manje ce hologramni ekrani biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA