UGROŽENI STE I VI: Špijuni ukrali kod kojim mogu da prate bilo čiji mobilni telefon u Srbiji

Obaveštajne agencije uz pomoć ukradenog ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada

  • 8

Američki i britanski špijuni hakovali su internu mrežu najvećeg svetskog proizvođača sim kartica i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom sveta prisluškuju komuniciranje putem mobilnog telefona, navedeno je u dokumentima koje je novinarima prosledio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, prenosi AP.

Upad u mrežu međunarodne kompanije Gemalto izvršila je zajednička jedinica američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i britanskog vladinog štaba za komunikacije (GĆQ), bezbednosne službe koja se bavi kriptografijom, naveo je juče vebsajt Intersept, koji prenosi delove poverljivog dokumenta iz 2010.

Obaveštajne agencije uz pomoć ključa za dešifrovanje mogu da nadziru glasovne i data komunikacije ne tražeći za to odobrenje kompanija za telekomunikacije ili stranih vlada.

U najvažnijim "probnim" operacijama, GĆQ je u prva tri meseca 2010. godine uspela da ukrade kodove provajdera bežične mreže u Srbiji, Avganistanu, Indiji, Iranu, Islandu, Tadžikistanu i Jemenu, ali je zabeležila neuspeh u Pakistanu.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

GĆQ je pratila imejlove više od 150 ljudi, uglavnom zaposlenih u kineskom gigantu Huawei, ali i u kompanijama Ericsson, Nokia, Yahoo, Google...

Gemalto, sa sedištem u Holandiji, globalni lider u digitalnoj bezbednosti, proizvodi čipove za mobilne telefone i novu generaciju kreditnih kartica, a među klijentima te kompanije su T-Mobile, AT&T, Sprint, Verizon i oko 450 provajdera bežične mreže širom sveta.

Kompanija posluje u 85 zemalja i godišnje proizvede oko dve milijarde sim kartica. Intersept navodi da Gemalto uopšte nije bio svestan upada u sistem niti da su zaposleni u toj kompaniji bili meta špijunaže.

Izvršni potpredsednik Gemalta Pol Beverli izrazio je duboku zabrinutost zbog tih navoda.

- Sada je najvažnije da shvatimo kako se to desilo kako bismo preduzeli sve mere da se to više ne ponovi - rekao je Beverli Interseptu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    20. februar 2015 | 14:34

    E BAS IMAJU STA DA CUJU...KOLIKA JE RATA ZA KREDIT ...GDE SU SNIZENJA,JEL PLACEN POREZ...GDE JE KONTROLA BUS-PLUSA I KOMUNALCI....

  • Sinisa

    20. februar 2015 | 14:19

    Bas me briga neka me prate!!!

  • Dr. za rock and roll

    20. februar 2015 | 16:39

    Ja im ujutru i uvece pre nego da legnem ispsujem sve po spisku po jedno 10 min i dobro nabrojin da bi sada bilo zalosno ako me nisu culi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA