NE MOŽETE SE SAKRITI: Čak i da isključite GPS, hakeri mogu da vas prate!

Iznenadno povećanje potrošnje baterije, naročito tokom poziva, može otkriti puno toga o okolini u kojoj se nalazite, tvrde naučnici sa Stanford univerziteta

  • 2

Ukoliko ste mislili da će jednostavno isključivanje GPS ili Wi-Fi konekcije u podešavanjima onemogućiti da vas neko prati, prevarili ste se. Naime, podaci o stanju baterije dostupni su svakoj instaliranoj aplikaciji na vašem smartfonu, a upravo putem njih vas špijunske agencije ili hakeri mogu pratiti.

Lociranje putem baterije može otkriti vašu lokaciju čak sa 90 odsto tačnosti.

Do ovih informacija došli su naučnici sa Stanford univerziteta. Oni ističu da je praćenje moguće zato što mobilni telefon troši više energije kada se povezuje sa antenom operatora koja ja udaljenija, a manje kada je ona bliža. Takođe, do veće potrošnje dolazi i ukoliko se između antene i mobilnog telefona nalaze prepreke (zgrade, kuće...) ili objekat koji ometa signal.

Iznenadno povećanje potrošnje baterije, naročito tokom poziva, može otkriti puno toga o okolini u kojoj se nalazite.

- Ukoliko pratimo potrošnju baterije, vrlo lako možemo napraviti algoritam koji sa vrlo velikom sigurnošću otkriva lokaciju i kretanje telefona - dodali su naučnici sa Stanford univerziteta.

Dobra vest je da hakeri ne mogu tako precizno pratiti vaše kretanje, ukoliko ne znaju vašu rutinu. Drugim rečima, ako neko svaki dan prati kuda se krećete, znaće po potrošnji vaše baterije gde se u svakom trenutku nalazite. Ukoliko vas neko ne prati, i onda vam može odrediti lokaciju, ali tačnost pada sa 90 na 60 odsto.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA