APPLE KAŽNJEN SA 533 MILIONA DOLARA: Evo šta se desi kad neko ukrade intelektualnu svojinu

Kompanija SmartFlash podnela je tužbu maja 2013. godine, navodeći da Apple-ov softver iTunes krši njegova patentna prava koja se odnose na pristup i skladištenje preuzetih pesama, video sadržaja i igrica

  • 3

Sud u Teksasu je naložio kompaniji Apple da plati kaznu od 532,9 miliona dolara (469,4 miliona evra), ocenjujući da je njen softver iTunes neovlašćeno koristio tri patenta u vlasništvu teksaške firme SmartFlash.

SmartFlash, specijalizovan za licence, tražio je odštetu od 852 miliona dolara. Sud je ocenio da je Apple namerno i bez dozvole SmartFlasha koristio patente.

Kompanija iz Kupertina namerava da uloži žalbu na presudu, i saopštila je da ta odluka predstavlja novi motiv za reformu sistema intelektualnog vlasništva da bi se ograničila mogućnost da firme koje ne proizvode same određene proizvode, kao SmartFlash, pokreću sudske postupke.

SmartFlash je podneo tužbu maja 2013. godine, navodeći da softver iTunes krši njegova patentna prava koja se odnose na pristup i skladištenje preuzetih pesama, video sadržaja i igrica.

Apple je ocenio da nema nikakvog kršenja i zatražio poništavanje patenata, jer se prethodni patentirani pronalasci odnose na istu tehnologiju.

Advokat SmartFlasha izjavio je da je ta kompanija veoma zadovoljna presudom u kojoj je istaknuto da se radi o Apple-ovom svojevoljnom i dugotrajnom kršenju, preneo je danas Rojters.

SmartFlash je podneo tužbu i zbog nepoštovanja intelektualnog vlasništva protiv Samsunga, HTC-a i Google-a.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nije bitno

    25. februar 2015 | 16:38

    sta je to sica za njih...

  • Aleksa

    26. februar 2015 | 09:45

    Firma SmartFlash noma zaposlene i nije "specijalizovana za licence" nego je obični "PATENT TROLL" koji nema zaposlene i registruje patente na sve što može da nanjiši da će se možda pojaviti na tržištu. Tužili su i Samsung za sličnu sumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA