5 saveta kako da pravilno napišete svoj rezime!

Važno je da imate dobar rezime kako biste privukli što veći broj klijenata. Pre nego što počnete da sastavljate svoj rezime, razmislite o tome čime želite da se bavite, koje veštine posedujete, šta ste do sada postigli i zašto ste baš vi najbolji izbor

  • 0

Poslovi koji uključuju razvoj aplikacija i softvera, kako za računare, tako i za mobilne telefone, sve su popularniji. Mahom su dobro plaćeni, a vrlo često ne zahtevaju odlazak na posao pošto ih možete raditi i od kuće.

Ljudi koji se bave ovim poslovima se nazivaju developeri.

Ako se već bavite programiranjem ili razmišljate da postanete developer, važno je da imate dobar rezime kako biste privukli što veći broj klijenata. Pre nego što počnete da sastavljate svoj rezime, razmislite o tome čime želite da se bavite, koje veštine posedujete, šta ste do sada postigli i zašto ste baš vi najbolji izbor. Evo par saveta za privlačenje klijenata.

Odaberite profesionalnu, ali prijateljsku fotografiju

Nesumnjivo ste čuli za izraz „slika vredi hiljadu reči“. To važi i za vaš rezime. Za razliku od fotografije koju birate za društvene mreže, u rezimeu treba da se nalazi fotografija na kojoj izgledate profesionalno. To ne znači da treba da budete smrtno ozbiljni u trodelnom odelu. Nađite balans u zavisnosti od posla za koji aplicirate i vašeg karaktera. Fotografija treba da bude odgovarajuće veličine i ne ostavlja sumnju da ste u pitanju baš vi. Zato izbegavajte slike gde vam je pola profila u senci.

Foto: Flickr/Mr. Cacahuate Foto: Flickr/Mr. Cacahuate

Jasno navedite čime se bavite

Jako je važno da naglasite u čemu ste najbolji, ali i da ne navodite previše veština, jer gomilanje ne ostavlja dobar utisak. Primera radi, možete navesti da ste developer softvera, developer mobilnih aplikacija ili developer aplikacija za Android.

Takođe, dobro je da navedete koliko ste stručni u oblasti koju navodite. Važno je da budete iskreni i da ništa ne izmišljate. Ograničite se na veštine u kojima imate najviše iskustva, pa tako navedite sa kojim programskim jezikom se najbolje snalazite. Nikako nemojte stvaljati u rezime sve programske jezike kojih se setite.

Opišite svoj dosadašnji rad

Vaš dosadašnji rad je ključan za privlačenje novih klijenata. Potrebno je da opišete sve što ste do sada uradili, navodeći kako bi konkretne veštine i iskustvo koje ste stekli mogli biti korisni potencijalnim klijentima. Pomenite svoje prethodne klijente i posao koji ste za njih radili.

Pregled vašeg rada treba da sadrži odgovore na sledeća pitanja: za koje oblasti razvoja ste specijalizovani, koje veštine nudite i koji posao volite da radite, na koje profesionalno iskustvo ili prethodne projekte ste najviše ponosni, kakvim projektima ili poslovima biste želeli da se bavite u budućnosti?

Prikažite svoj rad

Jako je važno da posedujete neki dokaz o svom radu. Prikaz vašeg rada će privući klijente koji traže neke konkretne stvari. Ukoliko ste stručni u više oblasti, vodite računa da vaš prikaz oslikava nekoliko veština.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Takođe, ne zaboravite da približite priču koja stoji iza projekta i odgovorite na sledeća pitanja: o čemu se radi u projektu, koja je njegova svrha, koji je bio vaš doprinos projektu i na šta ste najviše ponosni, kao i koje ste veštine koristili.

Ne zaboravite da stavite najbolji rad u prvi plan i da ne prikazujte zastarele radove. Zanemarite kvantitet, idite na kvalitet.

Napravite profil na internetu

Za developere je jako važno da imaju profil na profesionalnim, ali i društvenim mrežama, kako bi lakše mogli da prikažu svoj rad.

Developeri su danas veoma traženi, ali, kao i u svim drugim poslovima, mora da postoji nešto što vas razlikuje od ostalih i zbog čega će poslodavac odabrati baš vas za svog zaposlenog. IT sertifikati mogu biti ključ koji će vam otvoriti vrata novog posla, jer preko 60% menadžera u IT sektoru prednost daje kandidatima koji poseduju međunarodno priznate kvalifikacije. U bilo kom slučaju, važno je da imate opipljiv dokaz zašto ste pravi izbor.

Ovi saveti će vam pomoći da posao nađete brzo i lako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA