Google danas u znaku Ajfelovog tornja. Evo i zbog čega!

Ajfelov toranj se sastoji od oko 18.000 metalnih delova, a težak je 7.300 tona. Bio je najviša zgrada u svetu četiri decenije, do 1931. godine

  • 0

Internet pretraživač Google je animaciju na svojoj početnoj strani danas posvetio Ajfelovom tornju u Parizu, podsećanjem da je na današnji dana 1889. ta čuvena građevina prvi put predstavljena javnosti.

Toranj je izgrađen kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izložbu, kojom je te godine u Parizu obeležena i stogodišnjica Francuske revolucije.

Ajfelov toranj se sastoji od oko 18.000 metalnih delova, a težak je 7.300 tona. Bio je najviša zgrada u svetu četiri decenije, do 1931. godine. U vreme gradnje bio je visok 300 metara, a 24 metra visine dobio je kasnijim postavljanjem televizijske antene.

Ime je dobio po francuskom inženjeru građevine Gistavu Ajfelu (1832-1923) koji je predvodio tim stručnjaka na projektovanju i gradnji tornja. Ajfel se prethodno istakao kao graditelj više mostova i vijadukta na železnicama, kao i metalne konstrukcije za Kip slobode u Njujorku.

Po predanju, Ajfelov arhitktonsko-građevinski atelje je početkom 20. veka izradio brodsku prevodnicu u Bečeju na reci Tisi.

Ajfel se povezuje i sa projektovanjem nekadašnjeg gvozdenog mosta u današnjem Zrenjaninu tada Velikom Bečkereku (oba mesta Bečej i Bečkerek bila su u to vreme u Austougarskoj monarhiji).

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA