PRODUŽITE TRAJANJE BATERIJE NA TELEFONU: Ovih 9 trikova će vam u tome pomoći!

Iako su danas pametni telefoni neverovatno napredni, trajanje baterije je i dalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo svakog dana

  • 24

Najveći problem današnjih pametnih telefona je veoma kratko trajanje baterije. Većina smartfona izdrži jedan dan prosečnog korišćenja, što znači da svako veče pred spavanje priključujemo uređaje kako bi dopunili bateriju.

Međutim, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih je moguće produžiti trajanje baterije na Android uređajima.

Smanjite osvetljenost ekrana

Ovo je najčešći savet za poboljšanje trajanja baterije. Držite osvetljenost ekrana na 50 odsto ili manje. Osvetljenost (Brightness) možete promeniti ukoliko otvorite Settings > Display > Brightness level. Takođe je preporučljivo isključiti opciju "Auto Brightness".

Još jedna od preporuka koja će poboljšati bateriju jeste da smanjite vreme za koje se će se ekran sam isključiti kada se ne koristi. Preporučljivo je da to stavite na 15 sekundi ili manje.

Otkrijte šta najviše troši bateriju

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veliki broj aplikacija radi u pozadini, čak i onda kada mislite da ste ih isključili. Na svu sreću, Android ima opciju koja će prikazati šta najviše troši bateriju vašeg uređaja. Idite u Settings > Battery , tu ćete videti koja aplikacija troši najviše, i čije korišćenje bi trebali da izbegavate kada znate da ceo dan nećete biti u mogućnosti da dopunite telefon.

Uključite "Battery saver mode"

Ovu mogućnost nemaju svi Android smartfoni. Međutim, ukoliko koristite neki model kompanija Samsung, Sony, Motorola, HTC, verovatno imate ovaj mod koji možete uključiti kada je baterija pri kraju. U podešavanjima je čak ovu opciju moguće automatski uključiti kada baterija padne ispod određenog nivoa.

Takođe, Google je na najnovijoj 5.0 verziji Androida predstavio sopstveni "battery saver mode" koji telefonu može produžiti trajanje do 90 minuta. Ovoj opciji možete pristupiti ukoliko idete u Settings > Battery > Battery Saver.

Isključite NFC i Bluetooth

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bluetooth obično nije automatski uključen, ali je velika verovatnoća da NFC jeste.

NFC je odličan način za povezivanje uređaja sa Bluetooth zvučnicima, kamera, pametnim satovima, ali je takođe i veliki potrošač. Kada ne koristite NFC način povezivanja, predlažemo vam da ga isključite. To možete uraditi u Settings > Wireless & networks > NFC.

Koristite tamnije pozadine

Postoje dva tipa smartfon displeja - LCD i AMOLED. LCD koristi pozadinsko osvetljenje koja osvetljava svaki piksela na ekranu, dok AMOLED funkcioniše drugačije. Naime, AMOLED tehnologija svaki piskel osvetljava posebno. Kada je na ekranu crna boja, to znači da piksel nije osvetljen, što znači manja potrošnja baterije.

Dakle, ukoliko vaš smartfon ima AMOLED displej, preporučljivo je da vam pozadina bude što tamnija kako bi produžili trajanje baterije.

Isključite GPS i praćenje lokacije

Foto: Flickr/Janitors Foto: Flickr/Janitors

Mnoge aplikacije kao što su Google Maps, Swarm, Yelp, koriste vašu lokaciju kako bi pružile informacije vezane za mesto na kojem se nalazite. Međutim, ukoliko retko koristite ovu vrstu aplikacija, preporučljivo je da isključite GPS. To možete uraditi tako što ćete otvoriti Settings > Location.

Isključite nepotrebne senzore

Ukoliko vaš telefon ima senzore koji mogu da prate pokrete očiju ili ruku, kao na primer Samsung Galaxy S4, oni mogu značajno da utiču na trajanje baterije. Velika verovatnoće je da ovu tehnologiju nikada ne koristite, pa vam predlažemo da ih u podešavanjima isključite.

Isključite vibracije i nepotrebne zvuke

Brojne vibracije na telefonu veliki su potrošači baterije. Kako biste ih isključili idite u Settings > Sound & notification > Other sounds. Tu možete isključiti vibracije na dodir, zvuk pritiskanja brojeva u "dialleru" i prilikom otključavanja ekrana. Isključivanje svih ovih stvari može poboljšati trajanje baterije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Smanjite broj "widgeta" na ekranu

Widgeti su veoma korisni jer često prikazuju informacije bez potrebe za otvaranjem aplikacije, međutim, veliki broj njih takođe utiče na trajanje baterije. Predlažemo vam da sa početnog ekrana obrišete one koje često ne koristite.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA