REVOLUCIJA: Pomoću ove baterije smartfone ćemo napuniti za samo 1 MINUT (VIDEO)

Naučnici sa Stanforda napravili su aluminijum-jonsku bateriju koja je jeftinija, brže se puni, sigurnija je, ali je i veoma savitljiva

  • 0

Današnje litijum-jonske baterije su najveći problem mobilnih telefona i drugih uređaja. Iako su zamenile jednokratne alkalne baterije, one nažalost ne mogu da se izbore sa sve većim energetskim potrebama korisnika.

Međutim, naučnici sa Univerziteta Stanford napravili su novu aluminijum-jonsku bateriju koja ne samo da je jeftinija, već se može napuniti za samo jedan minut.

Još jedna od prednosti nove baterije je to što ona uopšte nije zapaljiva, čak i ukoliko se probuši, a takođe je i veoma savitljiva.

Aluminijum-jonske baterije mogu da izdrže čak 7.500 ciklusa punjenja bez gubljenja kapaciteta, dok litijum-jonske u proseku mogu da izdrže samo 100 ciklusa.

Međutim, nova vrsta baterije nije savršena. Ona može da proizvede struju napona dva volta, što je manje od litijum-jonske koja proizvede 3,6 V. Takođe, baterija naučnika sa Stanforda može da "nosi" samo 40 vati elektriciteta po kilogramu, dok litijum-jonske mogu čak 206 W/Kg.

- Poboljšanje materijala katode bi trebalo da poveća voltažu i gustinu energije. Sa druge strane, naša baterija ima sve ono o čemu današnji korisnici sanjaju: jeftine elektrode, bezbednost, veliku brzinu punjenja, fleksibilnost i dug životni vek - izjavio je profesor hemije na Stanfordu, Dai Hongije.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: engadget.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA