SKANDAL U EPLU: Pola miliona "mekova" zaraženo "Trojancem"

274 zaražena "meka" se nalaze u samom Kupertinu, gde je i sedište "Epla", koji nije želeo da komentariše ceo slučaj

  • 0

Više od pola miliona "Eplovih" računara zaraženo je virusom "Flešbek Trojan", saopštila je ruska firma za razvoj antivirus programa "Dr Veb".

Istraživanje "Dr Veba" pokazalo je da je na oko 600.000 računara serije "mek" instaliran maliciozni softver, koji omogućava da nad njima bude preuzeta kontrola i da budu upotrebljeni kao takozvani "botovi", odnosno softverski agenti koji najčešće služe za prikupljanje informacija, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

"Dr Veb" navodi da se više od polovine uređaja kojima preti rizik nalazi u SAD-u.

Kompanija "Epl" objavila je bezbednosnu zakrpu, ali korisnici koji je nisu instalirali i dalje su izloženi riziku.

"Flešbek" je prvi put otkriven u septembru, kada su istraživači koji rade na razvoju antivirusnih programa primetili softver prerušen u novu verziju "Fleš plejera". Kada se preuzme, program deaktivira deo softvera za zaštitu računara.

"Dr Veb" navodi da, jednom kada je "Trojanac" instaliran, on šalje poruku kontrolnom serveru sa jedinstvenom identifikacijom zaraženog uređaja.

"Najveći broj botova, prema IP adresama koje smo uspeli da identifikujemo, nalazi se u SAD-u, Kanadi, Britaniji i Australiji, pa izgleda da su meta govornici engleskog jezika", izjavio je izvršni direktor kompanije Boris Šarov.

"Dr Veb" dodaje da se 274 zaražena računara nalaze u Kupertinu u Kaliforniji, gde je sedište "Epla".

"Epl" nije bio dostupan za komentar.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA