Ovo su najplaćeniji poslovi u Facebook-u!

S obzirom da Facebook zapošljava ljude iz celog sveta, nije nimalo nerealno da poželite neko od zaposlenja koja nude, jer se plate mere u desetinama hiljada dolara godišnje

  • 0

Potreba za novim kadrovima u kompaniji kakva je Facebook je konstantna. Svesni da im od zaposlenih i timova zavisi uspeh cele kompanije, u Facebooku ne štede na njihovim platama. Glassdor, sajt namenjen zapošljavanju i statistikama o zaposlenju, nedavno je objavio listu najplaćenijih pozicija u ovoj kompaniji. Podaci su formirani na osnovu anonimnih izveštaja koje su trenutno zaposleni dobrovoljno podelili.

S obzirom da Facebook zapošljava ljude iz celog sveta, nije nimalo nerealno da poželite neko od zaposlenja koja nude. Prenosimo vam informacije o nekoliko najplaćenijih pozicija u ovoj kompaniji. Ukoliko na listi vidite poziciju koja vas zanima, razmislite o karijeri u tom pravcu. Možda vas odvede baš do Facebooka.

Softverski inženjeri

Softverski inženjer, čak i ako je početnik i nema iskustva, u Facebooku može da zaradi više od 106 hiljada dolara godišnje. Čak i stažisti imaju prilično zavidnu platu od 77 hiljada dolara na godišnjem nivou, što je dobar način da se privuku mladi i talentovani ljudi. Inženjeri sa prosečnim iskustvom ili početnici koji su proveli neko vreme u ovoj kompaniji imaju plate i do 118 hiljada godišnje. A kada se jednom dostigne mesto senior softverskog inženjera, plata iznosi i 150 hiljada dolara. Ova pozicija je ujedno i druga najplaćenija u celoj kompaniji.

Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić

Slična situacija je i u Google-u i većini kompanija ovog tipa. Zakerberg i njegov tim su svesni da programeri njihove ideje pretaču u dela, te to umeju i da cene.

Inženjeri razvoja aplikacija, koji su takođe po struci programeri, zarade više od 114 hiljada dolara godišnje. U oglasima za ovakve pozicije, u Facebooku često uz opis idealnog kandidata piše kako traže nekoga ko je orijentisan na posao, ali i ko ima „hakerski mentalitet”.

Inženjeri podataka

Inženjeri podataka godišnje zarade više od 110 hiljada dolara. Za ovu poziciju potrebno je imati minimalno dve godine radnog iskustva u radu s Javom i/ili Pythonom i programskim jezikom SQL-om.

Održavanje mreže

Foto: Tanjug/AP, freeimages.com/chic-desig Foto: Tanjug/AP, freeimages.com/chic-desig

Održavanje mreže je jedna od najbitnijih stvari za celu kompaniju. Na ovim pozicijama rade brojni zaposleni, s obzirom da je za Facebook nužno da u svakom trenutku apsolutno sve funkcioniše kako treba. Oni održavaju stranice, ali i niz sporednih aplikacija, prate podatke i čitavu infrastrukturu. Njihove plate se kreću oko 100 hiljada dolara godišnje.

Produkt menadžeri

Pozicija produkt menadžera jedna je od najplaćenijih pozicija u Facebooku i zauzima treće mesto po visini plate. Godišnje zarađuju više od 126 hiljada dolara. Njihov zadatak jeste da spajaju sve druge timove. Kada timovi završe svoje zadatke produkt menadžeri su tu da sklope jedinstven „paket” i pobrinu se da sve funkcioniše kako treba. S obzirom na česte promene i novosti koje Facebook stalno uvodi, nije ni čudo što su zaposleni na ovim pozicijama toliko dobro plaćeni.

Dizajneri

Dizajneri imaju važnu ulogu u ovoj kompaniji. Međutim, najvažnije dizajnerske odluke donosi sam Zakerberg i njegovi partneri. No dizajneri i dalje imaju dobru godišnju zaradu koja prelazi 132 hiljade dolara. Za ovu poziciju uglavnom je potrebno iskustvo u veb dizajnu i prethodno razvijene aplikacije.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Marketing menadžeri

Iako je Facebook društvena mreža, održavaju se zahvaljujući tome što su ujedno i marketing platforma. S obzirom da je marketing jedan od najvećih izvora prihoda, marketing menadžeri su visoko rangirani i dobro plaćeni. Njihova prosečna godišnja plata iznosi oko 65 hiljada dolara.

Inženjerski menadžeri

Najplaćenija pozicija u Facebooku pripada inženjerskom menadžeru. Za godišnju platu od 165 hiljada dolara inženjerski menadžeri sastavljaju i vode timove inženjera vezane za stvaranje posebnih proizvoda na Facebook platformi. Od njih se očekuje da poznaju programiranje, ali da imaju i izražene menadžerske sposobnosti. Potrebno je da budu dobri organizatori, pokretači i dobre vođe timova.

Kao što vidite, zaposlenima u Facebooku ne nedostaje novca. Ako se prepoznajete u nekoj od ovih pozicija, počnite na vreme da stičete IT znanja i sertifikate i pratite konkurse. Možda vam se i posreći.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA