OVE KAMERE OTKRIVAJU DA LI STE PILI: Ovaj deo tela će vas prvi izdati!

Naučnici sa Univerziteta Patras uzeli su termalne infracrvene fotografije lica 41 osobe, pre, i nakon što su popili četiri čaše vina. Nakon što su snimljene fotografije ispitali piksel po piksel, evo šta su utvrdili

  • 1

Grčki naučnici sa Patras univerziteta napravili su algoritam koji će skeniranjem čela i nosa sa 90 odsto tačnosti utvrdili da li je osoba pila alkohol ili ne. 

Algoritam koristi termalne kamere koje će skenirati temperaturu lica osobe, naročito deo čela i nosa.

Stručnjaci ističu da bi ova tehnologija mogla da se u skorijoj budućnosti nađe i u automobilima i kamionima, kako bi se otkrili pijani vozači pre nego što se dogodi saobraćajna nesreća.

Naučnici sa Univerziteta Patras uzeli su termalne infracrvene fotografije lica 41 osobe, pre, i nakon što su popili četiri čaše vina. Nakon što su snimljene fotografije ispitali piksel po piksel, utvrđeno je da je temperatura čela i nosa najbolja indikacija da je osoba pila. Zahvaljujući dobijem podacima kreirali su algoritam koji prepoznaje intoksikaciju alkoholom sa 90 odsto sigurnosti.

Kada se alkohol apsorbuje u krvotok povećava se broj otkucaja srca i pritisak širi krvne žile da bi krv tekla brže, što kod većine ljudi uzrokuje rumenilo. Alkohol pogađa i hipotalamus koji reguliše telesnu temperaturu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: portaloko.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cudo?

    8. maj 2015 | 18:55

    Pa vec postoji uredaj protiv alhohol voznje auta kamina itd, ito vrlo jendstavno kad je pijan zavolanom a motor nemoze palit a to imaju rusi a neznamo zasto su zabranil.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA