Osmaci, evo kako da NAJLAKŠE POLOŽITE malu maturu!

Za one koji se nisu proslavili za vreme školovanja mala matura je posebno bitna, pogotovo jer je od ove godine uveden novi sistem bodovanja. Na svu sreću, postoji veoma lak način kako možete spremiti ove ispite

  • 1

Pred učenicima završnog razreda osnovnih škola, ali i pred njihovim roditeljima sada je naporan period. Očekuje ih spremanje za matursko veče, zaključivanje ocena, odabir srednje škole, ali i priprema za polaganje male mature.

Za one koji se nisu proslavili za vreme školovanja mala matura je posebno bitna, pogotovo jer je od ove godine uveden novi sistem bodovanja. Po novom sistemu uspeh iz škole će se vrednovati sa 70 bodova, dok će tri testa na maloj maturi nositi po 10 bodova, odnosno ukupno 30. To znači da će mnogim malim maturantima svaki bod na maturskim testovima biti važan ukoliko žele da se upišu u srednju školu koju su odabrali.

Poseban problem ove godine predstavljaju posledice najdužeg štrajka u istoriji srpske prosvete. Mali maturanti su dugo bili u neizvesnosti da li će mature uopšte biti budući da su nastavnici u štrajku dugo najavljivali bojkot, kako nastave tako i polaganja testova. Procenjuje se da su za vreme ovog štrajka učenici izgubili više od 200 časova. Postojanje problema potvrđuju i rezultati probne male mature, koja je održana 25. i 26. aprila.

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ / Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ /

Iako mali maturanti generalno nisu pokazali zavidno znanje na probnim testovima, osetna je razlika u pokazanom znanju između đaka iz škola koje su štrajkovale proteklih pet meseci i učenika onih škola koje su nastavu održavale regularno.

Primera radi, đaci beogradske osnovne škole „Skadarlija" ostvarili su prosek od 14,16 bodova iz srpskog jezika, 12,86 iz matematike i 14,46 iz kombinovanog testa. Prosek bodova u OŠ „Kralj Petar Prvi" je 12,8 iz srpskog jezika, 12,5 iz matematike i 13,15 iz kombinovanog testa.

Osetno lošije rezultate, pogotovo na testu iz matematike, postigli su njihovi vršnjaci čije su škole štrajkovale. Tako je na testovima koji su nosili po 20 bodova u čačanskoj OŠ „Vuk Karadžić“ ostvaren  prosek od 9,93 boda iz matematike, 10,51 bod iz srpskog i 12,64 boda iz kombinovanog testa. U OŠ „Braća Vilotijević“ iz Kraljeva prosek bodova iz matematike je 8,19, iz srpskog 10,5, a iz kombinovanog testa 12,36 bodova. Slične rezultate ostvarili su i učenici škole „Vladika Nikolaj Velimirović“ u Valjevu, čiji učinak na sva tri testa od ukupno 60 bodova iznosi 28.

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ

Najteži – matematika i logički problemi

Prema ukupnim rezultatima, ubedljivo najlošije rezultate učenici su pokazali na testu iz matematike. Među 20 zadataka našli su se neki od jednostavnih, povezivanja brojeva i zaokruživanja, geometrijski problemi, ali  i nešto složeniji računski problemi. Među zadacima koji su učenicima zadali najviše problema bilo je postavljanje i rešavanje jednačine sa jednom nepoznatom.

No, kako se matematika inače smatra baukom, ovi rezultati nisu iznenadili toliko koliko činjenica da je učenicima jedan od najtežih problema bio razumevanje teksta na testu iz srpskog jezika. Učenici su tako dobili tekst iz „Politikinog zabavnika“  na osnovu koga je trebalo da objasne zašto Branislav Nušić dom Ilića naziva „jedinim književnim klubom u prestonici“.

Na kombinovanom testu, koji sadrži pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije, istorije i opšte kulture, učenici su pokazali najbolja znanja. Među pitanjima su se našla ona o uzrocima i posledicama Prvog svetskog rata, to šta su hipocentar i epicentar zemljotresa, prepoznavanje položaja dijafragme, merne jedinice fizičkih veličina i hemijske oznake. Najveći problem su opet bili zadaci iz fizike i hemije, što se može povezati i sa očiglednim problemom u matematici.

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ / Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ /

Polaganje maturskog ispita zakazano je za 15, 16. i 17. jun, što učenicima ne ostavlja mnogo vremena za pripremu. Posebno su zabrinuti učenici i roditelji čije su škole štrajkovale, kako zbog lošijih rezultata na probnoj maturi, tako i zbog činjenice da je propušteno gradivo teško nadoknaditi za tako malo vremena.

Roditelje muči još jedan problem, jer su na neki način primorani da plaćaju dodatne časove svojoj deci, a za to je potrebno izdvojiti mnogo novca. Mnogi roditelji uopšte nisu u mogućnosti da takve pripreme priušte svojoj deci, te će mali maturanti morati sami da se snalaze.

Besplatne pripreme za polaganje male mature na internetu

No, zahvaljujući internetu, današnje generacije mogu mnogo lakše i same da se pripremaju i nadoknađuju znanja. Osim sveznajućeg Googla, danas postoje i onlajn platforme koje su usmerene upravo na pripreme za polaganje testova i nadoknađivanje propuštenih znanja.

Foto: Tanjug / FILIP KRAINČANIĆ Foto: Tanjug / FILIP KRAINČANIĆ

Tako, na primer, na sajtu mala-matura.com učenici mogu potpuno besplatno, na jednostavan i zanimljiv način, da pristupaju kursevima iz oblasti srpskog jezika, matematike, hemije i ostalih predmeta i tako se spreme za završni ispit. Ovaj sajt je ujedno i platforma  za učenje na daljinu, te je dostupan uvek i svima.

Kroz interaktivne sadržaje, video-materijale i ilustracije, učenici mogu da slušaju lekcije, biraju oblasti koje su propustili i prelaze gradivo više puta. – Pritom, sve to im je dostupno uvek, 24 sata dnevno. Tu su i brojni testovi, koji učenicima pružaju mogućnost da provere stečeno znanje i pripremljenost za ispit. Još jedna prednost ovog servisa jeste i to što putem Facebooka ili e-maila mogu da se obrate profesorima, koji su im na raspolaganju za pomoć, i da im postavljaju pitanja, traže od njih savete ili uputstva za rešavanje problema. Dakle, ima načina da se savlada i ova stepenica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    31. maj 2015 | 21:33

    Случајно ОШ Скадарлија и Краљ Петар, две школе из центра Београде где иду деца образованих родитеља? Што нисте узели ОШ Раде Кончар у Земуну, или Гаврило Принцип и ове две школе нису биле у штрајку?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA