GLEDATE TELEVIZIJU, VOLITE INTERNET? Evo kako će se ovo u Srbiji promeniti za GODINU DANA!

Mnoge kompanije odlučile su da za daleko manje iznose nude uslugu TV preko interneta, koja će kablovskim operaterima sigurno zadavati glavobolje

  • 4

Zahvaljujući najvećim tehnološkim kompanija na svetu, kao što je Apple na primer, televizija bi uskoro mogla da doživi drastične promene.

Naime, mnoge kompanije odlučile su da za daleko manje iznose nude uslugu TV preko interneta, koja će kablovskim operaterima sigurno zadavati glavobolje.

Gledaoci u SAD plaćaju oko 125 dolara mesečno za kablovsku televiziju i internet, a za 15 dolara mesečno već sada je moguće imati HBO Now, uslugu istovremenog emitovanja (streaming) preko interneta iza koje stoji kompanija zaslužna za najpopularnije emisije i serije na svetu, uključujući "Igru Prestola" i "Devojke"

Za 20 i više dolara na raspolaganju je i novi paket Sling TV kompanije Dish Networks koji u ponudi ima razne kanale, uključujući i sportski ESPN. Tu je i novi PlayStation Vue koji takođe nudi uslugu TV preko interneta. PlayStation Vue je za sada dostupan u Njujorku, Čikagu i Filadelfiji i košta 50 dolara mesečno.

Foto: Flickr/ zoonabar Foto: Flickr/ zoonabar

Ukoliko vas ove informacije nisu ubedile da bi kablovska televizija uskoro mogla da postane prošlost, vest da i Apple ulazi na ovo tržište će to možda promeniti. Naime, div iz Kupertina priprema sličnu uslugu koja će se pojaviti u narednim mesecima.

Apple je nedavno snizio cenu svog set-top box uređaja sa 99 na 69 dolara, što je možda pokušaj da se rasprodaju zalihe i oslobodi prostor za novi, unapređeni uređaj koji će se pojaviti kasnije ove godine.

Još jedna od prednosti internet televizije u odnosu na kablovsku je ta što nema godišnjih ugovora, troškova instalacije, iznajmljivanja opreme niti drugih skrivenih troškova. Takođe, još jedna od mana kablovske televizije je ta što među stotinama TV kanala teško pronađemo ono što želimo da gledamo.

Foto: sxc.hu/MJimages Foto: sxc.hu/MJimages

Internet televizija se vodi parolom "manje znači više". Pomoću preglednih TV vodiča sa manje kanala u ponudi, oni menjaju način na koji otkrivamo i pratimo njihove programe.

Primera radi, Playstation Vue akcenat stavlja na programe i žanrove koje korisnici mogu da pregledaju i biraju preko PlayStation igračke konzole. Jedan meni pokazuje šta je sledeće na programu, dok drugi daje preporuke na osnovu onoga što je trenutno na ekranu, programa koje ste gledali ranije ili emisija koje su popularne među drugim korisnicima.

Iako cela ova priča za sada važi samo u Americi, velika je verovatnoća da će se ona proširiti i na ostatak sveta.

(Telegraf.rs / Izvor: Financial Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA