POTPREDSEDNIK HP-A: Naša kompanija se deli na dva dela, a time ćemo usavršiti kvalitet naših uređaja (FOTO)

Erik Lalije, potpredsednik divizije za štampače, računare i notebookove u čuvenoj kompaniji HP, otkrio nam je šta će doneti podela kompanije na dva dela, kao i šta možemo očekivati u skorijoj budućnosti kada je reč o tehnologiji

  • 0

Potpredsednik divizije u Hewlett-Packardu (HP), koja se bavi štampačima, računarima i notebookovima, Erik Lalije, posetio je Comtrade gde je razgovarao sa čelnicima kompanije o daljem unapređivanju zajedničkog biznisa.

Tom prilikom uspeli smo da popričamo sa gospodinom Lalijeom koji nam je otkrio šta možemo očekivati u bliskoj budućnosti kada je u pitanju tehnologija, šta podela HP-a na dva dela znači za kompaniju, kao i zbog čega se oni ističu od konkurencije.

Inače, Hewlett-Packard (Hjulet Pakard), poznatiji kao HP, jedna je od najvećih i najjačih IT kompanija na svetu. Osnovana je davne 1939. godine u Palu Altu u Kaliforniji, a od samih početaka izdvajala se svojim inovativnim rešenjima, ali i kvalitetom.

Danas je HP najpoznatiji po svojim notebook računarima, tabletima, štampačima, kao i serverima  i desktop računarima.

Čuvena kompanija je duže od 20 godina prisutna u našoj zemlji, ima zvanično predstavništvo koje zapošljava domaće stručnjake, a više od dve decenije sarađuje i sa Comtrade-om, najvećom IT kompanijom u jugoistočnoj Evropi.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Koji je razlog vaše posete kompaniji Comtrade i Srbiji?

Došao sam u Srbiju i u posetu Comtrade-u jer je ova kompanija jedan od naših najznačajnijih partnera. Veoma dobro sarađujemo dugi niz godina, što pokazuje i činjenica da je Comtrade jedan od naših najstarijih partnera u EMEA regionu (Evropa, Bliski Istok i Afrika).

HP i Comtrade sarađuju 20 godina, pa je veoma bitno da redovno obilazim vašu zemlju kako bismo zajedno mogli da postignemo mnogo više nego što smo uradili do sada.

Na kojim sve poljima sarađujete sa Comtrade-om?

Zajedno sarađujemo dugi niz godina, kako na polju distribucije HP proizvoda u regionu, tako i na polju IT softverskih rešenja i njihove prodaje velikim klijentima.

Pojavila se vest da će se HP podeliti u dve kompanije. Šta nam možete reći o toj podeli?

Tako je, najavili smo podelu HP-a na dve kompanije. Ova promena desiće se 1. novembra ove godine. Prva kompanija će zadržati ime HP i biće zadužena za PC i printing uređaje, dok će druga biti nazvana Hewlett Packard Enterprise i biće fokusirana na servere, uređaje za skladištenje podataka, mreže, softver i sve ostale enterprise servise.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Ove dve kompanije će biti u potpunosti odvojene i neće zavisiti jedna od druge, što će nam omogućiti da još više usavršimo naše proizvode.

Kako ste zadovoljni udelom koji kompanija HP ima na Balkanu?

Nikada nisam zadovljan market-share-om (smeh), ali udeo koji imamo u Srbiji je zaista veliki. Ukoliko u obzir uzmemo tržište štampača, HP u Srbiji konstantno zauzima najveći tržišni udeo, što je zaista dobro.

Sa druge strane, ukoliko gledamo udeo na tržištu računara, HP je konstantni tržišni lider u oblasti poslovnih računara. To je dobra pozicija, ali smatram da možemo još bolje.

Kako vidite tržište računara za pet do deset godina, šta će se promeniti?

To je zaista dobro pitanje. Danas imamo dobru kombinaciju uređaja. Počeli smo od klasičnih desktop računara, potom su usledili laptopovi, notebookovi manjih dimenzija, tableti i na kraju pametni telefoni.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Mislim da se odabir uređaja bazira na korišćenju i potrebi različitih korisnika. Danas svako koristi nekoliko, ako ne i sve pomenute uređaje. Mi kao proizvođač moramo da imamo kompletan portfolijo za svaki tip korisnika, ali i da na vreme shvatimo šta će doneti sledeća generacija kako bi je na vreme kreirali za naše potrošače.

Pretpostavljam da će i u narednim godinama ostati trend kombinacije više uređaja (tableta, notebookova, smartfona...).

Da li mislite da će klasični računari i laptopovi uskoro postati prošlost?

Mislim da će nastaviti da postoje i dalje, ali sa brojnim poboljšanjima. Primera radi, danas imamo veoma lagane i tanke notebookove, nešto što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Sa druge strane, kada je reč o klasičnim računarima, nedavno smo predstavili novu generaciju pod nazivom "Blended Reality". Reč je o proizvodu pod nazivom "Sprout" koji nema klasičnu tastaturu, već umesto nje koristi projektor koji će na podlogu projektovati virtuelnu tastaturu. Veliki broj ovakvih i sličnih primera možemo očekivati u narednom periodu.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Da li kompanija HP planira da počne sa proizvodnjom pametnih telefona?

Za sada nemamo u planu razvijanje tih uređaja.

Šta izdvaja HP od ostalih kompanija?

Jednostavno rečeno, najveći portfolijo proizvoda, počevši od klasičnih ink-jet i laserskih štampača, pa do onih multifunkcionalnih koji pored papira mogu da štampaju i na drugim materijalima. Kada je reč o računarima, HP nudi veliki broj modela, od klasičnih PC kompjutera do notebookova i tableta.

Naravno, tu je i kvalitet naših uređaja koji smo dokazali tokom svih godina našeg postojanja.

Za sam kraj pitali smo gospodina Lalijea, koji je poreklom iz Francuske, da li mu se sviđa naša zemlja i šta najviše. On nam je odgovorio da je oduševljen domaćom hranom i vinom, kao i Beogradom i našim mentalitetom.

(M.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA