VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Tehnologija je ušla u sve segmente života, pa i u sport

- Interesantan je primer posebnog senzora koji može da se ugradi u teniski reket i poveže sa odgovarajućom namenskom aplikacijom za pametne mobilne telefone - napisao je Jevrosimović u ovonedeljnoj kolumni u "Informeru"

  • 1

Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije "Comtrade", ove nedelje je u svojoj kolumni u listu "Informer" pisao o tome koliko je moderna tehnologija važna u savremenom sportu.

"Ovih se dana održava Vimbldon, verovatno najpoznatiji, a svakako najstariji teniski turnir na svetu. Pisao sam svojevremeno o tehnologiji koja prati velike sportske događaje i promenama koje je IT industrija direktno prouzrokovala, uključujući i "oko sokolovo", sistem za pouzdano i prihvaćeno utvrđivanje kada se u tenisu dogodio aut. Sa stadiona i velikih sistema za video prenose, komunikaciju i druge aspekte takmičenja, tehnologija se preselila i u sportsku opremu.

Interesantan je primer posebnog senzora koji može da se ugradi u teniski reket i poveže sa odgovarajućom namenskom aplikacijom za pametne mobilne telefone. Senzor, koji u sebi sadrži žiroskop i detektor ubrzanja, može da vam ponudi informacije o parametrima udarca, prepozna da li se radi o bekhendu ili forhendu, izračuna brzinu loptice i preporuči korekcije.

Naravno, ovo nije jedini primer, a mnogi inovatori i inženjeri širom sveta rade na razvoju sličnih rešenja za druge sportove. Već sada je dostupno nekoliko "pametnih" lopti za različite sportove. Poput pomenutog reketa, i one se povezuju sa mobilnim aplikacijama i pružaju vam do sada neviđen uvid u podatke koji vam mogu pomoći pri treniranju.

Foto: Promo Foto: Promo

Svojevremeno sam imao priliku da oprobam naročiti trenažer za golf koji pruža direktan uvid u parametre zamaha, prikazuje vam animaciju vašeg udarca i nudi korekcije. Biciklisti, skijaši i drugi sportisti imaju priliku da koriste posebne kacige i naočare koje projektuju neophodne informacije u vidno polje, a ako se povežu sa senzorima u sportskoj odeći mogu vas upozoravati na hidrataciju i ponuditi vam druge važne informacije.

Primera je mnogo, a poenta je da na ovaj način oprema koju koristite postaje važan deo unapređenja veština i pomoć sportistima i njihovim trenerima. Naravno, samo kao pomoć jer svako ko se ozbiljnije bavio sportom dobro zna da još uvek ne postoji tehnologija koja bi zamenila iskustvo i savete trenera."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA