KROZ PRAKSU DO ZNANJA: EdIT letnja škola programiranja završena u Kragujevcu, od ponedeljka u Beogradu! (FOTO)

Reč je o besplatnoj letnjoj školi programiranja koja se organizuje 19. put. Za mnoge strudente EdIT je bio prva prilika da nauče kako se ono za šta se obrazuju primenjuje u realnom svetu, a za druge ulaznica za prvo radno mesto u toj kompaniji

  • 0

Kompanija Comtrade, i ove godine nastavila je tradiciju organizovanja obrazovnog programa EdIT (Education for Innovative Thinkers).

Reč je o besplatnoj letnjoj školi programiranja koja se organizuje 19. put. Za mnoge strudente EdIT je bio prva prilika da nauče kako se ono za šta se obrazuju primenjuje u realnom svetu, a za druge ulaznica za prvo radno mesto u toj kompaniji.

Ovogodišnju EdIT u Kragujevcu je svečano završen u petak, a beogradski startuje 20. jula i trajaće do 31. jula. EdIT se održava i u BIH (Sarajevo i Banjaluka) od 13. do 24. jula, a u istom terminu i u Sloveniji (Maribor i Ljubljana).

Polaznicima Comtrade letnje škole programiranja omogućeno je da uz dvonedeljnu edukaciju i timski rad razvijaju konkretan projekat u simuliranom radnom okruženju i tako steknu dodatno praktično iskustvo.

Jedan od ciljeva EdIT-a je sklad između teorijskog i praktičnog znanja, ali i ostvarivanje prvog kontakta sa kompanijom Comtrade.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

- Značaj EdIT-a za Comtrade je upoznavanje sa potencijalnim budućnim kadrovima, odnosno sticanje utiska kako se oni snalaze u realnom radnom okruženju.

Prvi utisak o budućem zaposlenom je teško steći iz radne biografije i par razgovora, a gotovo je nemoguće proceniti kandidata koji nema prethodnog radnog iskustva, rekao je Rade Radumilo, direktor ovogodišnjeg Edita, najavljujući početak letnje škole u ponedeljak u Beogradu.

Za EdIT se ove godine, u tri države gde se organizuje, prijavilo više od 350 mladih, a izabrano je njih oko 73 koji u šest gradova u Srbiji, BIH i Sloveniji, pohađaju ovogodišnji EdIT.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Jelena Ječmenić, direktor razvojnog centra Comtrade u Srbiji kaže da se svake godine prijavi mnogo mladih ljudi, a da Comtrade uvek teži da najbolje zadrži u svojoj kompaniji.

- Više od 50 odsto naših zaposlenih u Kragujevcu tokom ovih 10 godina od postajanja naše kompanije u tom gradu je do prvog zaposlenja upravo došlo kroz EdIT ili direktnom saradnjm naše kompanije sa fakultetima. Pri zapošljavanju polaznici EdIT škole imaju prednost u odnosu na ostale mlade inženjere bez iskustva, jer tokom dve nedelje škole je sigurno postignuto bolje razumevanje Comtrade razvojnog procesa -  objašnjava Jelena Ječmenić.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Ona je za Telegraf otkrila mladima koji priželjkuju da jednom rade u Comtrade, šta je to što ova kompanija očekuje od svojih zaposlenih i šta je ono što traže velike svetske EdIT kompanije sa kojima Comtrade sarađuje.

- Mi ističemo polaznicima da je bitno da razumeju kompletan softverski razvojni proces, od analize korisnickih zahteva pa do dizajna implementacije i testiranja u danas relevantnom agilnom okruženju. Jako bitan aspekt je takođe i predstavljanje odabranog rešenja i zato insistiramo da svi polaznici na kraju EdIT-a održe prezentaciju, jer svi naši inženjeri širom sveta blisko sarađuju sa našim internacionalnim klijentima poput Rayanair, Skrill-a, svetske izdavačke kuce HMH i drugih, pa time i način na koji komuniciraju i njihova sposobnost da se prilagode na različite korporativne kulture je veoma značajna, pojašnjava Jelena Ječmenić.

Koliko je bilo interesovanje za  u Kragujevcu pokazuje i činjenica da se za program prijavio i jedan srednjoškolac, mada je najviše bilo studenata, od prve godine do master studija. Mladi su se prijavljivali sa fakulteta iz cele centralne Srbije. Njihov zadatak ove godine bio je "Safety life tracking"- izrada korisničke aplikacije za nadzor puteva i praćenje saobraćaja.

- U Kragujevcu je EdIT ovog jula pohađalo njih 12, u tri tima po četvoro. Svaki tim je radio zasebno svoje rešenje problema. Ovogodišnji pobednik je tim pod imenom "Trackers".

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Njihov zadatak je bio da naprave aplikaciju koja pravi nadzor stanja na putevima. U praktičnoj primeni to bio bio prikaz videa i paralelni prikaz pozicije na mapi.

Korisnici tog programa mogli bi da budu prevozničke firme, komunalna preduzeća, putari, ali i pojedinci koje zanima kako izgleda trasa kojom nameravaju da putuju- ima li gužvi, kakav je put.

Snimak može da bude u realnom vremenu, a može da bude snimano ranije, objašnjava Igor Perzić, jedan od demonstratora u EdIT- u, koji je polaznike vodio na njihovom zadatku.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Najbolji ovogodišnji polaznik škole EdIT u Kragujevcu je Lazar Krstić, student druge godine informatike na kragujevačkom Prirodno matematičkom fakultetu.

- Najviše što sam od EdIT-a dobio je to što sam najzad video kako izgleda sam proces rada u firmi. Znao sam samo iz priča da je mnogo drugačije od rada na fakultetu. Tamo učimo kako da rešimo određene probleme, ali ovde mi je bilo nezamenljivo iskustvo timski rad i komunikacija sa ljudima koje prvi put srećem. Sam rad, kodiranje, je možda pet do deset odsto posla - kaže Krstić za Telegraf.

Ovo mi je bilo veliko iskustvo, a nadam se i povećana šansa jednom za zapošljavanje u Comtrade.

Oni imaju sjajne uslove za rad i dalju edukaciju, kaže najbolji polaznik kragujevačkog EdiIT-a.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA