Ovo su stvari zbog kojih ODMAH TREBA da pređete na Windows 10! (FOTO) (VIDEO)

Windows 10 dolazi sa gomilom novih naprednih funkcija, ali i sa poboljšanjima starih

  • 0

Kompanija Microsoft je konačno objavila svoj dugoočekivani Windows 10 operativni sistem. Prelazak na ovaj OS će svim korisnicima Windows 7 i 8.1 verzija biti besplatan u narednih godinu dana, a Windows 10 je Microsoftov najkompleksniji i definitivno najbolji operativni sistem do sada.

DOŠAO JE I TAJ DAN: Windows 10 je STIGAO!

Ovaj OS dolazi sa gomilom novih naprednih funkcija, ali i sa poboljšanjima starih. U nastavku pogledajte najbolje funkcije novog Windowsa zbog kojih bi odmah trebalo da pređete na njega.

Evo šta vam je potrebno za prelazak na Windows 10 i kako da ga spremni dočekate!

Novi start meni

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Novi start meni mešavina je onog sa Windowsa 7 i onog sa Windowsa 8. Na njemu će leva strana biti rezervisana za listu instaliranih aplikacija i programa, dok će se na desnoj strani nalaziti "live tiles" pločice koje je doneo pređašnji Windows.

Najbolje od svega je što ćete moći da birate da li ćete start meni koristiti preko celog ekrana ili kao nekada samo u levom uglu.

Digitalna asistentkinja Cortana

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Cortana je već neko vreme dostupna korisnicima Windows Phone uređaja, ali je na novom Windowsu postala dostupna i korisnicima klasičnih računara.

Virtuelna asistentkinja će korisnicima novog Windowsa pomoći u organizaciji poslova, pretraživanju interneta, praćenju letova i još gomilu drugih stvari. Njom će korisnici moći da upravljaju glasom.

Windows Store aplikacije koje rade na svim Windows uređajima

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Windows Store je takođe doživeo promene. Sada će svaka kupljena aplikacija funkcionisati na svim Windows uređajima (smartfonima, tabletima, Xbox konzoli, računarima).

Primera radi, Microsoft Office će na tabletima funkcionisati isto kao i na desktop računarima i Xbox One konzoli. To znači da korisnici neće morati da troše vreme učeći da koriste istu aplikaciju na različitim uređajima.

Windows Hello

Printskrin: Youtube/Windows Printskrin: Youtube/Windows

Windows 10 će korisnicima omogućiti da se prijave na kompjuter jednostavno gledajući u kameru računara. Projekat pod nazivom Windows Hello doneće biometrijske lozinke i na najpopularniji operativni sistem na svetu.

Windows Continuum za telefone

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Jedna od najboljih funkcija novog Windowsa je mogućnost da se pametni telefoni sa ovim operativnim sistemom koriste kao računari. Naime, kada se telefoni povežu na monitor oni će postati pravi funkcionalni kompjuteri.

Moguće je čak koristiti i tastaturu i miša.

Novi internet pretraživač Microsoft Edge

Foto: Microsoft Foto: Microsoft

Microsoft je konačno u penziju poslao Internet Explorer i umesto njega predstavio Microsoft Edge, brži i napredniji internet pretraživač. Prema benchmark testovima, ovaj pretraživač je po brzini pretekao čak i Google Chrome.

Edge je takođe integrisan sa Cortanom što omogućava još lakše pretraživanje i deljenje sajtova sa drugim korisnicima.

Poboljšani touch

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Windows 8.1 je za mnoge korisnike bio loš operativni sistem, ali je on ipak doneo poboljšanje kada je reč o touch funkcijama. Windows 10 je iskoristio dobre stvari svog prethodnika kada je reč o "touch-friendly" dizajnu, dodao malo novih mogućnosti i učinio korišćenje novog Windowsa na tabletima i ekranima osetljivim na dodir još boljim.

Xbox One gejming

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nova Xbox aplikacija za Windows omogućava vam da zajedno igrate video igrice, gledate klipove i poredite rezultate direktno sa vašeg računara. Moguće je čak i strimovati igrice za Xbox One konzole direktno na Windows 10.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA