Završena EdIT letnja škola programiranja kompanije Comtrade! (FOTO)

Letnja škola programiranja traje dve nedelje, a polaznici u tom periodu razvijaju konkretan projekat u simuliranom radnom okruženju i na taj način stiču dodatno praktično iskustvo

  • 0

I ovog jula je kompanija Comtrade nastavila tradiciju organizovanja letnje škole programiranja EdIT (Education for Innovative Thinkers). Reč je o besplatnoj školi koja se svake godine organizuje tokom leta, a za mnoge studente je ovo prva prilika da se susretnu sa realnim radnim okruženjem.

LETNJA ŠKOLA PROGRAMIRANJA: Startovao beogradski EdIT kompanije Comtrade!

Studenti imaju priliku da ovim putem pokažu šta sve znaju i ukoliko zadovolje standarde najveće IT kompanije u regionu, dobiju i prvi posao.

EdIT se održava u tri zemlje: Srbiji, Sloveniji i BiH, odnosno u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani i Mariboru.

Letnja škola programiranja traje dve nedelje, a polaznici u tom periodu razvijaju konkretan projekat u simuliranom radnom okruženju i na taj način stiču dodatno praktično iskustvo.  Jedan od ciljeva EdIT-a je sklad između teorijskog i praktičnog znjanja, ali i ostvarivanje prvog kontakta sa kompanijom Comtrade.

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

- Značaj EdIT-a za kompaniju Comtrade je zapravo upoznavanje sa potencijalnim budućim kadrovima, odnosno sticanje utiska kako se oni snalaze u realno simuliranom radnom okruženju. Pravi utisak o budućem zaposlenom je teško steći iz CV-ja i par razgovora, a naročito je gotovo nemoguće proceniti kandidata koji nema prethodnog radnog iskustva na ovaj način - istakao je Rade Radumilo, direktor ovogodišnjeg EdIT-a, Senior Software Engineer u kompaniji Comtade.

U Beogradu je 13 polaznika bilo podeljeno tri tima, dva od četiri i jedan od pet članova. Timovi su bili sledeći: Tornado Commando Squad (Nikola Jović, Nikola Milanović, Tijana Jordanov, Aleksandar Anđelković i Đuro Nenadović), beeBuilders (Nevena Pantelić, Milica Miletić, Milan Trajković i Tamara Komnenić) i tim Pirate Pandas (Miloš Timotić, Branislava Živković, Milan Bjelajac i Milan Šović).

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

Na samom kraju ovogodišnjeg EdIT-a polaznici su prezentovali projekat na kojem su radili u protekle dve nedelje. Njihov zadatak u Beogradu je bio "Safety life tracking", projekat izrade korisničke aplikacije za nadzor puteva i praćenja saobraćaja.

- Zadatak je bio izrada korisničke aplikacije koja pravi nadzor stanja na putevima. U praktičnoj primeni to bi bio prikaz videa i paralelni prikaz pozicije na mapi. Korisnici tog programa mogli bi da budu prevozničke firme, komunalna preduzeća, putari, ali i pojedinci koje zanima kako izgleda trasa kojom nameravaju da putuju, da  li ima gužvi, da li je put dobar... Snimak može da bude u realnom vremenu, a mogu se koristiti i snimci napravljeni ranije - objašnjava igor Perzić, jedan od demonstranata na ovogodišnjem EdIT-u, koji je polaznike vodio na njihovom zadatku.

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

Titulu najboljeg tima ove godine odneo je tim "beeBuilders", a najbolji polaznik bio je Đuro Nenadović iz Lozince, student treće godine Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

- Nisam očekivao da ću biti najbolji, ali sam očekivao da će doći puno talentovanih ljudi. Nikada sebe ne smatram najboljim, potrebno je dosta raditi kako bi iole nešto naučio. Bitno mi je bilo da naučim nešto, a ne da li ću biti najbolji. Ovde sam dosta naučio, pre svega rad u timu. Bilo mi je dosta podsticajno to što sam došao u veliku kompaniju i radio sa ozbiljnim ljudima. Ovo mi je prvi put da radim na realnom projektu i to je neprocenjivo iskustvo - rekao nam je Đuro Nenadović, dodajući da će EdIT pamtiti po lepom druženju i mnogo stečenog znanja i iskustva.

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

Za ovogodišnju letnju školu programiranja prijavilo se preko 350 mladih, a izabrano je njih oko 73 koji su u šest gradova u Srbiji, BiH i Sloveniji pohađali EdIT.

Jelena Ječmenić, direktor razvojnog centra Comtrade-a u Srbiji kaže da se svake godine prijavi mnogo mladih ljudi, i da uvek teže da najbolje zadrže u svojoj kompaniji.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Pri zapošljavanju polaznici EdIT škole imaju prednost u odnosu na ostale mlade inženjere bez iskustva, jer tokom dve nedelje škole je sigurno postignuto razumevanje Comtrade razvojnog procesa - objašnjava Jelena.

Sledeće godine je jubilarni 20 EdIT u Srbiji za koji se očekuje najveće interesovanje studenata do sada, a kompanija Comtrade sprema velika iznenađenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA