LAPTOP U DŽEPU: Stigao je prvi Tesla tablet sa TASTATUROM! (FOTO)

Kompanija Comtrade predstavila je novi tablet iz sada već čuvene porodice Tesla uređaja, a nakon testiranja sa sigurnošću možemo da kažemo da je model M8WK jedan od najboljih Tesla tableta do sada

  • 0
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kompanija Comtrade nedavno je javnosti prezentovala prvi pametni telefon sada već čuvenog brenda Tesla koji je svoj "život" započeo sa tablet računarima. Ali to nije sve: pored telefona, čuvena IT kompanija predstavila je i novi tablet uređaj koji upotpunjava sada već veliku porodicu koja broji sedam tableta. Reč je o modelu M8WK koji dolazi sa Windows 8.1 operativnim sistemom, ali i pravom funkcionialnom bluetooth tastaturom.

TESLA TELEFON BEZ KONKURENCIJE: Vrhunski kvalitet, mala cena!

U okviru istog brenda, Tesla tablet M8WK je drugi po redu koji dolazi sa Windows operativnim sistemom, a kako je ovaj OS isti kao i na računarima i laptopovima, Comtrade je rešio da korisnicima ovog uređaja ponudi i tastaturu koja omogućava da se tablet po potrebi pretvori u mali laptop od 8 inča.

Novi Tesla tablet dolazi u pakovanju u kojem se pored uređaja nalaze i punjač sa razdvojivim microUSB kablom, bluetooth tastatura i uputstvo za korišćenje.

Profil ovog modela iznosi 8,5 milimetara, a kvalitet izrade je odličan. Za razliku od starijeg rođaka Tesla tableta H890W (inače prvog Tesla modela sa Windows 8.1 operativnim sistemom) čije je kućište kompletno napravljeno od aluminijuma, kod Tesla tableta M8WK je samo pozadina aluminijumska dok je ostatak napravljen od plastike. Bez obzira na to, tablet je veoma čvrst i prilikom korišćenja odaje utisak uređaja mnogo višeg cenovnog ranga. 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Novi tablet kompanije Comtrade je crne boje sa srebrnom linijom koja se pruža duž spoljnjih ivica kućišta, a dizajn je minimalističi, bez suvišnih detalja.  Na gornjoj bočnoj ivici nalaze se tasteri za kontrolu zvuka, dok su na levoj smešteni micro USB, ulaz za slušalice (3.5mm), dugme za uključivanje/isključivanje tableta, kao i slot za memorijsku karticu.

PRVI TESLA SA WINDOWSOM JE STIGAO: Kompanija Comtrade sa ponosom predstavila novi tablet!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pozadini su belim slovima ispisani logotipi brenda Tesla i kompanije Intel čiji procesor pokreće novu perjanicu Comtrade-ovih tableta. U gornjem desnom uglu nalazi se kamera od 2 Mpix, dok su dva zvučnika smeštena na dnu. Na prednjoj strani nalazi se HD ekran dijagonale od 8 inča, sa crnim okvirom koji se prostire do ivica kućišta. U gornjem delu smeštena je prednja kamera od 1.3 Mpix namenjena za video pozive i naravno, po koju selfi fotogorafiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kao što smo već pomenuli, ovo je prvi Tesla tablet koji dolazi sa bluetooth tastaturom. Ona se sa tabletom povezuje veoma lako putem bluetooth konekcije, a postavljanjem uređaja na držač koji se nalazi u gornjem delu, dobija se mali laptop od 8 inča.

Povezivanje tableta i tastature je prilično jednostavno u šta smo se uverili i sami. Prvo smo uključili bluetooth na tabletu, a zatim i samu tastaturu. Nakon toga smo otvorili bluetooth podešavanja, među ponuđenim uređajima pronašli našu bluetooth tastaturu i kliknuli "pair" (upari). Nekoliko sekundi kasnije na ekranu nam se pojavila lozinka koju smo ukucali preko tastature i zatim pritisnuli "enter". Ovo je neophodno da se uradi samo jednom, a za povezivanje nam je doslovno trebalo manje od minuta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svaki sledeći put, dovoljno je da uključite tastaturu i sve će se automatski povezati. Tastatura je prilično lagana, a i ima sopstvenu bateriju koja će se napuniti za sat vremena.

Strepeli smo da će rad na ovoj tastaturi biti prilično neugodan i težak zbog toga što je veoma mala, ali smo mišljenje promenili već nakon prvog testiranja. Iako nije reč o pravom pravcatom laptopu, Tesla Tablet M8WK služi kao idealna zamena za prenosni računar, na putovanju, u gradskom prevozu ili na nekom javnom mestu, prvenstveno zbog svoje lakoće, funkcionalnosti i prenosivosti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ekran od 8 inča ima rezoluciju od 1280 x 800 piksela. Na ekranu ove veličine pikseli se ne vide ni u jednoj situaciji, a displej je urađen u IPS tehnologiji što daje odličan kvalitet prikaza bez obzira na ugao gledanja. Primetili smo da je slika na ekranu prilično oštra, a boje žive i realistične, što je iznenađujuće za uređaj ovog cenovnog ranga. Ovo je svakako još jedan veliki plus koji Tesla tablet M8WK izdvaja od konkurencije. 

Touchscreen odlično reaguje i na najmanji dodir.

Tesla Tablet M8WK pokreće pouzdana Intel platforma, na šta smo se već navikli kada je reč o tabletima kompanije Comtrade. Ovog puta, reč je o četvorojezgarnom Intel Baytrail Z3735 procesoru, koji radi na 1.83 GHz, a sadrži i integrisanu Intel HD grafička karticu. Tu je još i 1 GB RAM i 16 GB ROM memorije. Memorija za skladištenje podataka može da se proširi do 32 GB, uz pomoć microSD kartice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako hardver ne pripada najnovijoj generaciji, Tesla Tablet M8WK je bez problema savladao većinu prepreka koje smo stavili pred njega. Surfovali smo internetom koristeći Google Chrome, radili u Office programima, slušali muziku, gledali filmove, ali i odigrali po koju igricu sa Windows Store marketa - i sve je radilo brzo i bez ikakvog "štucanja", "seckanja", zastajkivanja i blokiranja, što je kod uređaja ove cenovne klase zaista retkost.

Naravno, ne treba očekivati da će ovaj moćni mališa moći da pokrene zahtevne grafičke programe ili novije video igrice, ali će zato bez problema moći da uradi svakodnevne stvari poput korišćenja interneta, gledanja YouTube-a, proveravanja mejlova i novosti na društvenim mrežama ili rada u raznim kancelarijskim programima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kao i prethodni Windows model, Tesla Tablet M8WK pokreće 32-bitni Windows 8.1 with Bing operativni sistem. Dobro poznati interfejs sa "Live Tiles" pločicama odlično se prilagodio ovom tabletu, pa smo uživali koristeći čuveni Windows na ekranu osetljivom na dodir, bez potrebe za korišćenjem miša.

S obzirom na to da je reč o kompletnom Windows operativnom sistemu, na ovom tabletu možete da instalirate sve programe koji se inače koriste na desktop ili laptop računarima. Sistem je odlično optimizovan i tablet koristi sve njegove prednosti, a nedavno se pojavio i Windows 10 koji će biti besplatna nadogradnja za sve korisnike originalnih Windows 7 i 8.1 operativnih sistema. Ovo znači da se i Tesla Tablet M8WK vrlo brzo i lako može prebaciti na ovu verziju, čime će i brojna poboljšanja.

Novi Tesla tablet može da se pohvali i jednogodišnjom pretplatom za Office 365, 60 besplatnih Skype Phone minuta svakog meseca, kao i prostorom za skladištenje podataka na Microsoftovom OneDrive cloud servisu u obimu od jednog terabajta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tesla Tablet M8WK pokreće baterija od 4.200 mAh.

Veliki kapacitet ove baterije pokazao se dobro i u realnim okolnostima, a Tesla Tablet M8WK je izdržao pet sati neprestanog korišćenja. U tom periodu smo gledali video snimke na YouTube-u u trajanju od dva sata, dok smo ostatak vremena ažurirali Windows, surfovali internetom i koristili neke od benchmark programa. Trajanje baterije je i više nego zadovoljavajuće, zahvaljujući dobroj optimizaciji softvera, ali i maloj potrošnji kada se tablet nalazi u stand by modu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tesla M8WK se od konkurencije i sličnih uređaja izdvaja po mnogim dobrim karakteristikama, ali pre svega cenom od 16.990 dinara.

Kada se u obzir uzmu odličan kvalitet izrade, brzi hardver, bluetooth tastatura, ali i kompletan Windows 8.1 operativni sistem sa svim njegovim mogućnostima – ovo je veoma, veoma pristupačna cena.

Novi model kompanije Comtrade nas je veoma prijatno iznenadio, a sigurno će isti utisak ostaviti i na svakoga ko sa njim provede tek nekoliko minuta.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA