Pomoću ovih trikova ćete na poslu UVEK BITI FOKUSIRANI!

Ove metode su toliko jednostavne i ne koštaju vas ni vremena, ni živaca, a ni novca da ih isprobate

  • 0

Radno vreme traje osam sati. Vikendom se ne radi. Posao ostaje na poslu. Svi znamo da ovo nije potpuna istina.

Čak i kada vam je samoorganizacija na zavidnom nivou, stres i dalje ostaje. Sa njim opada koncentracija, a sa njom i produktivnost. Ima li načina da pomognete svom poslu?

Nađite svoju pesmu i uvek je slušajte

Ovo je trik Meta Malenvega, osnivača WordPress.com, koga još zovu i – kralj interneta. Trik je jednostavan: prvi korak je da pronađete pesmu koju obožavate, a drugi da je puštate iznova i iznova. Zvuči jednostavno, ali… Mnogi smatraju da bolje rade uz muziku i skoro svi kojima treba muzički podstrek za rad biraju istu vrstu muzike – onu bez reči. Zašto? Reči pesme vam ometaju pažnju, počnete da slušate tekst i koncentracija nestaje. Zašto onda tražiti svoju pesmu, a ne svoju melodiju?

Zato što kada uporno slušate pesmu koju volite, osim što uživate, melodija i tekst postaju jedinstvena struktura koju povezujete sa fokusom i koncentrisanim radom. Naprosto – pesma postaje deo vašeg produktivnog pristupa. Postaje sastavni deo sistema: sto, stolica, kompjuter, papir, olovka, pesma.

Sve je stvar bazične psihologije. Stalnim slušanjem iste pesme u istim okolnostima vi stvarate pozitivan uslovni refleks, nešto kao u Pavlovljevom eksperimentu sa psima. Pesma je "okidač" da započne predan rad koji ništa ne može da ometa.

Naravno, ovo zahteva vežbu. Zato je odličan način da započnete…

Foto: Instagram/marsder Foto: Instagram/marsder

Paradajz-tehnika

U stvari, zove se tehnika pomodoro, ali jasno vam je šta hoćemo da kažemo. Ova tehnika funkcioniše u tri koraka: 1. nađite tajmer ili štopericu, 2. podesite ih na 25 minuta, 3. šta god da radite, to podelite u etape od 25 minuta.

Osnovno je da pronađete način da bilo koji komplikovan zadatak uspešno podelite u delove koji traju maksimalno 25 minuta. Tokom tih 25 minuta nema spoljašnjih uticaja. Znači: nema odgovaranja na pozive, ne proverava se pošta, ne gledaju se slike na Fejsbuku… ništa. Nakon što završite ono što ste sebi zadali, napravite pauzu od 5 ili 10 minuta i nastavite.

Kada uvežbate ovu tehniku, pitaćete se kako ste ikada funkcionisali bez nje. A možda vam pomogne i…

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dnevnik uspeha

Poslovna škola na Harvardu napravila je studiju i došla do jednostavnog a iznenađujućeg zaključka: ako svakoga dana izdvojite 15 minuta tokom kojih ćete se koncentrisati na sve dobro ili uspešno što ste ostvarili, imaćete mnogo više motivacije da budete još bolji. Osim toga, tih 15 minuta postaje vaš mali ritual koji poboljšava i stav o sebi i odnos prema poslu.

Da li verujete u ove metode? Možda i ne verujete. Međutim, toliko su jednostavne da vas ne košta ni vremena, ni živaca, a ni novca da ih isprobate. Ako se pokaže da su dobre, postaće još jedan način kako ćete unaprediti svoje poslovanje, lakše steći znanje koje vam je zaista potrebno i uspešno ga primeniti. Vaše poslovanje postaće kompaktnije i direktnije usmereno, pa tako i vaša liderska pozicija – čvršća. Šta čekate?

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA