Poslušajte ove savete i unapredićete svoj mali biznis!

Bilo da ste već pokrenuli biznis ili želite da postanete preduzetnik, ovi saveti će vam pomoći da konce zadržite u svojim rukama

  • 0

Najveći izazov sa kojim se svaki vlasnik malog biznisa sreće jeste kako projekte završiti u zadatom roku i u okvirima budžeta. Posledica ove trke jeste neretko neujednačen kvalitet isporučenog proizvoda ili usluge. Baš zbog toga je ključno da vlasnik pravilno definiše prioritete, identifikuje izazove i uvek bude iskren prema sebi. Treba znati gde su granice sopstvenih resursa i gde je maksimum koji se iz njih može izvući.

Evo nekoliko predloga za povećanje efikasnosti.

Fokusirajte se na izvor zarade koji već imate

Svakom preduzetniku je cilj da proširi biznis. Zato vrlo često vlasnici malih biznisa u potrazi za novim klijentima zapostave postojeću klijentelu. Ne treba elaborirati zašto ova praksa nije dobra. Ruka koja vas hrani mora uvek dobiti odgovarajuću pažnju i poštovanje.

Zato pokušajte da po svaku cenu budete usredsređeni na postojeće aktivnosti. Ne zaboravite da vaš biznis ne počiva na imaginarnim i potencijalnim klijentima, već upravo na onima koji su vam već poklonili poverenje. Oni su izvor vašeg profita. Tek kada budete bili sasvim sigurni da su njihove potrebe zadovoljene počnite da proširujete posao.

Identifikujte snage

Važno je da na početku shvatite koje su vaše najjače snage. Tu vam umnogome može pomoći Paretov zakon, poznat i kao pravilo 80/20. Ovo načelo kaže da se 80 posto postignutog rezultata postiže u 20 posto ukupnog vremena projekta. Trik je u tome što je za postizanje preostalih 20 posto potrebno najviše rada.

Drugim rečima, ono što bi trebalo da uradite jeste da identifikujete u čemu se sastoji ovih 20 posto. Tada ćete znati koji proizvodi ili kakve usluge mogu da vam donesu maksimalni profit.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pratite trendove i ne prestajte da radite na sebi

Učenje na daljinu kao punopravni model formalnog i neformalnog obrazovanja omogućilo je hiljadama zauzetih ljudi širom sveta da nikada ne prestanu da rade na sebi. A za preduzetnika je stalno učenje jedan od glavnih preduslova uspeha.

Dobra strana preduzetništva jeste u tome što sve naučeno možete oprobati u praksi. Tako možete proveriti koje metode funkcionišu, a koje ne deluju. Drugim rečima, vaše znanje neće ostati na nivou apstraktnih pretpostavki. Pri tome, učenje putem DL platforme otvara mogućnost dobijanja prestižnih sertifikata, koji mogu trajno povećati vaš ugled među trenutnim i budućim partnerima.

Koristite nove tehnologije

Od svih biznismena, vlasnici malih biznisa najviše moraju da koriste dostupnu tehnologiju. Razlog je krajnje jednostavan. Mali biznisi su mali. Barem u početku njihovi resursi su u velikoj većini slučajeva ograničeni.

Ipak, najveći trošak jesu ljudski resursi. Zato se morate disciplinovati. Promišljeno dodeljivanje zadataka i evaluacija rezultata vaših zaposlenih pomažu da izvučete maksimum iz minimuma.

Danas postoji pregršt alata dostupnih onlajn da vam u ovome pomognu. Mnogi uspešni preduzetnici ih koriste. Komunikacija sa saradnicima, stalno zaposlenim ili spoljnim, preko interneta takođe skraćuje vreme i smanjuje troškove. Uz to, prelazak na „cloud“ sisteme može radikalno povećati efikasnost malog biznisa.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Postavite prioritete

Pokušajte da razumete kako i koliko zadaci utiču na poslovanje. Rangirajte ih po njihovoj relevantnosti. Najvažnije obavite u delu dana u kome ste najproduktivniji. Ako ste orniji za rad ujutru, onda odložite odgovaranje na nagomilane mejlove za kraj radnog vremena. Pravljenje prioriteta osigurava da se najpre i na najkvalitetniji način uradi najvažniji posao.

Planirajte unapred

Postavljanje fiksnog plana aktivnosti za vaše projekte osiguraće produktivnost koliko i efikasnost. Važno je da ne odstupate od plana. Potrudite se da na precizirane termine ništa ne utiče.

Praksa je pokazala da poštovanje plana najčešće ometa izloženosti stalnoj komunikaciji. Problem prevashodno rave pristižući i-mejlovi i telefonski pozivi.

Kao vlasnika malog biznisa svakodnevno će vas zatrpavati na stotine mejlova. Ako predvidite vreme za odgovaranje na mejlove, to vam može znatno olakšati dan. Sat dnevno na početku ili pri kraju radnog vremena trebalo bi da bude dovoljno za ovu aktivnost. Na ovaj način se nepročitani mejlovi neće gomilati, a bićete dovoljno profesionalni da na prispele mejlove odgovorite istog dana.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Isto važi i za sastanke. Predvidite vreme za njih i držite do tačnosti. Ograničite vreme sastanaka na minimum. Samo ako ga se budete dosledno pridržavali možete poštovati zadati raspored.

Ne budite neprestano dostupni

Uvek će postojati prijatelji i klijenti koji će u potrazi za savetom ili idejom zakucati na vaša vrata. Koliko god da ste voljni da pomognete, nekada ih morate odbiti. Vreme je vaš najdragoceniji resurs i zato ga morate ljubomorno čuvati. Postavite granice koje se lako prepoznaju. Tako ćete izbeći mnoge neproduktivne diskusije.

Bilo da ste već pokrenuli biznis ili želite da postanete preduzetnik, ovi saveti će vam pomoći da konce zadržite u svojim rukama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA