Gomila aplikacija inficirano virusom, ugroženo 600 MILIONA LJUDI!

Reč je o aplikacijama koje se nalaze na AppStore-u, a među ugroženima najpopularnija je WeChat koja ima 600 miliona korisnika

  • 0

Kompanija Apple otkrila je i uklonila nekoliko aplikacija sa App Store-a za koje je utvdila da su u sebi sadržale opasan virus. Ovo je ujedno i prvi upad na market sa aplikacijama ove kompanije, a među ugroženima bila je i popularna WeChat aplikacija.

DONIRAJTE SPERMU I KUPITE NOVI IPHONE: Bolnice u Kini daju novac za kupovinu ovog telefona!

Malware pod nazivom XcodeGhost našao se u nekoliko aplikacija jer su developeri koristili modifikovanu verziju Xcode-a, softvera koji se koristi za kreiranje iOS i Mac aplikacija.

- Uklonili smo aplikacije sa App Store-a za koje znamo da su kreirane ovim lažnim softverom. Radimo sa developerima kako bi bili sigurni da koriste ispravne verzije Xcode softvera za popravku svojih aplikacija - istakao je portparol kompanije Apple, Kristin Monagan.

Neke od aplikacija koje su bile pogođene ovim problemom su WeChat, CamCard i Didi Chuxing. WeChat je najpopularnija od svih i ima 600 miliona korisnika, što znači da je bezbednost svakog od njih bila ugrožena. Verzija sa malwareom lansirana je 10. septembra, ali je dva dana kasnije izbačen update koji je ispravio grešku.

Sigurnosna kompanija Palo alto Networks istraživala je XcodeGhost malware i zaključila da je on u mogućnosti da kreira lažne "phishing" dialoge, otvara sajtove, čita i zapisuje podatke, pa je zbog toga dobio oznaku vrlo štetnog i opasnog virusa.

Nema dokaza da je on uspeo da ukrade neke podatke korisnika, ali je prilično zabrinjavajuće to što su se na ovu prevaru upecali čak i legalni developeri popularnih aplikacija. XcodeGhost došao je iz Kine, a on se našao u najmanje 39 aplikacija.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA