Beograd domaćin prve Međunarodne konferencije "Uloga informacionih i komunikacionih tehnologija u razvoju inkulzivnog društva za osobe sa invaliditetom"

Osnovni cilj Konferencije je da definiše jaz između međunarodnih i domaćih zakonodavnih normi i trenutnog stanja i definiše upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u premošćavanju ovog jaza

  • 0

Beograd će biti domaćim prve Međunarodne konferencije pod naslovom "Uloga informacionih i komunikacionih tehnologija u razvoju inkulzivnog društva za osobe sa invaliditetom" koja će biti održana u Beogradu 8. i 9. oktobra 2015. godine u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, Beograd sa početkom u 9.30 sati.

Konferenciju organizuje najstarija međunarodna organizacija- Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Proformom a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Ministarstva trgovine , turizma i telekomunikacija.

Primanje i slanje informacija, praćenje TV i radio programa, učestvovanje u svakodnevnim društvenim aktivnostima, ostvarivanje prava na zdravstevenu zaštitu, obrazovanje, profesionalnu afirmaciju, učešće u kulturnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom je često težak i neostvariv zadatak.

Ovo su razlozi da se informacione i komunikacione tehnologije uključe u obezbeđivanje adekvatnog načina rešavanja problema pristupačnosti institucija i usluga javnog sektora osobama sa invaliditetom.

Osnovni cilj Konferencije je da definiše jaz između međunarodnih i domaćih zakonodavnih normi i trenutnog stanja i definiše upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u premošćavanju ovog jaza. Takođe, cilj je istražiti karakteristike i ulogu IKT u stvaranju inkluzivnog društva uz primenu univerzalnog dizajna i univerzalnog pristupa u cilju omogućavanja korišćenja usluga što većem broju korisnika.

Učesnici konferencije će, u vidu zaključaka, dati regionalni doprinos naporima međunarodne zajednice da se upotrebom IKT poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Konferencija namerava da obezbedi platofrmu za otvorene dijaloge, saradnju i partnerstva u oblasti primene IKT za osobe sa invaliditetom između nadležnih institucija, stručne zajednice, industrije, sredstava javnog informisanja, regionalnih i međunarodnih agencija i organizacija osoba sa invaliditetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA