BAVITE SE GRAFIČKIM DIZAJNOM? Ovi besplatni i moćni programi će vam OLAKŠATI posao!

U želji da olakša rad grafičkim dizajnerima, sajt Creative bloq sastavio je listu besplatnih programa koji mogu da zamene, bar u početnoj fazi rada, različite vrste programa i alata koji su neophodni grafičkim dizajnerima

  • 1

Mnogi kvalitetni alati su prilično skupi, pa dizajneri, posebno oni koji tek započinju karijeru u dizajnu ili pokreću posao, često nisu u mogućnosti da ih odmah priušte. Srećom, postoji niz vrlo korisnih i dobrih, a pritom i besplatnih softvera koji mogu pomoći grafičkim dizajnerima da uspešno započnu svoj kreativni proces.

U želji da olakša rad grafičkim dizajnerima, sajt Creative bloq sastavio je listu besplatnih programa koji mogu da zamene, bar u početnoj fazi rada, različite vrste programa i alata koji su neophodni grafičkim dizajnerima. Pred vama su neki od njih, podeljeni u pet kategorija.

Obrada slika

GIMP – besplatna zamena za Photoshop

Verovatno je većina dizajnera (a i onih koji to nisu) nekad poželela da koristi oficijelnu verziju Photoshopa besplatno.  No, to još nije moguće, ali je zato tu dobra zamena – GIMP, besplatan program za obradu slika. Programeri volonteri koji stoje iza GIMP-a, naporno su radili da razviju uglancan, jednostavan program koji je pritom i  praktičan za upotrebu.

Starije funkcije uključuju kanale, slojeve i maske, filtere i efekte, palete, promenjive alate za tekst, mogućnost kloniranja slojeva, napredno štampanje, i razne operacije sa bojama. Nova poboljšanja uključuju GEGL integraciju za 32-bitnu paletu boja, dinamičke četkice za crtanje, kao i više opcija za alatku za slobodan odabir objekata. Dizajnerima će možda biti potrebno malo vremena da se naviknu na radno okruženje, način funkcionisanja i alate GIMP-a, ali je taj trud isplativ. Pogotovo ako Photoshop još uvek nije realna opcija.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Grafički vektor

Inkscape – besplatna zamena za CorelDraw i niz sličnih programa

Inkscape je open source grafički vektor program sa mogućnostima programa kao što su Ilustrator, Freehand, CorelDraw ili Xara X. Program koristi W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) format. Podržane SVG opcije uključuju oblike, putanje, tekst, markere, klonove, alpha blending, transformacije, gradijente, paterne i grupisanja.

Kako kažu tvorci ovog programa, glavni cilj prilikom kreiranja Inkscape-a im je bio da naprave moćan i praktičan alat za crtanje, u potpunosti usklađen sa XML, SVG i CSS standardima. Iza razvoja programa stoji velika i dobro organizovana open source zajednica programera, koji konstantno rade na usavršavanju i nadogradnji programa.

Ovaj program je nešto jednostavniji od popularnog Ilustratora. Iako nije pregledan kao, takođe popularni Corel Draw, isplati se uložiti vreme i naučiti ga s obzirom da je moguće postići jednako sofisticirane rezultate, i to besplatno.

Program omogućava uvoz formata kao što su JPEG, PNG, TIFF i drugih, a sposoban je da kreira dokumente u PNG, kao i u više različitih vektorskih formata.  Dostupan je za Windows, Mac i Linux operativne sisteme.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

3 D

Blender – besplatan alat za one koji žele da se oprobaju u 3D tehnologiji

Blender je jedan od najboljih besplatnih „open source“ 3D grafičkih programa, koji odgovara većini operativnih sistema. Pokrenuo ga je Ton Rusendal, osnivač  kompanije „Blender Foundation“,  2002 godine, a ovaj program sada predstavlja najveći open source alat za 3D kreacije.

Njegovi tvorci neprestano rade na razvoju, ali i u sadašnjoj verziji moguće je uraditi mnogo toga uključujući modelovanje, teksturu, animaciju, renderovanje i sklapanje. Blender je veoma moćan alat, ali može biti komplikovan za rad onima koji se nisu ranije susretali sa sličnom vrstom programa. Srećom, na sajtu programa postoji niz  korisnih tutorijala, galerija sa radovima kreiranim pomoću ove aplikacije, a tu je i veoma aktivna zajednica koja će veoma brzo dati odgovor na svako pitanje.

Infografike

Koristite Easel.ly za sjajne infografike

Foto: sxc.hu/CELALTEBER Foto: sxc.hu/CELALTEBER

Ovo je besplatan alat, vrlo koristan za izradu infografike. Program nudi niz besplatnih predložaka sa kojima možete da počnete, a koji su i lako prilagodljivi.

U biblioteci možete pronaći razne stvari poput strela, oblika i spojnica, a može se koristiti i za prilagođavanje teksta uz razne fontove, boje, stilove i veličine. Ovaj alat takođe omogućava korisnicima da automatski podignu svoje grafike na internet i pozicioniraju ih jednim klikom.

Ostali korisni alati

Crtanje

Artweaver je besplatan program za crtanje uz pomoć kog dizajneri mogu da kreiraju sopstvena remek-dela i eksperimentišu sa mnoštvom ponuđenih alata. Program nudi niz boja i kaligrafskih četkica, hemijskih olovaka, običnih olovaka, bojica, sunđera i četki koje su podešene da oponašaju poznate umetnike, kao što je na primer Van Gog.

Interfejs Artweaver je veoma sličan Photoshop-u, te oni koji su ranije koristili Photoshop, veoma lako će se navići na rad u ovom programu.

Foto: Sxc.hu/sqback Foto: Sxc.hu/sqback

Priprema za štampu

Scribus je besplatan program za pripremu za štampu. Pomoću ovog programa moguće je raditi kompletnu pripremu za štampu za kompleksne magazine, knjige, plakate, postere itd. Scribus podržava rad sa većinom poznatih bitmap formata, kao što su: TIFF, JPEG i Adobe Photoshop (PSD). Program nudi opciju da krajnji rezultat eksportujete u PDF visoke rezolucije, koji se kasnije sa lakoćom može odštampati.

Ako želite da naučite više o dizajnu štampanog promotivnog materijala, plakata, bilborda, poslovne galanterije, ambalaže, zatim o dizajnu aplikacija za tekstil, pripremi za štampu, dizajnu korporativnog identiteta, prelomu knjiga i brošura, grafičkoj opremi za knjige – razmotrite pravljenje karijere u domenu grafičkog dizajna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA