SA OVOM KACIGOM SMO UŠLI U VIRTUELNU STVARNOST: Evo šta smo zatekli tamo i kako smo se proveli (FOTO) (VIDEO)

U Beogradu smo imali prilike da isprobamo prototip naočara za virtuelnu stvarnost kompanije HTC pod nazivom Vive. Osećaj odlaska u drugu virtuelnu dimenziju je zaista sjajan, a u nastavku vam prenosimo naše utiske

  • 4

Zahvaljujući Vive naočarama kompanije HTC uspeli smo da na kratko uđemo u jednu potpuno drugu dimenziju, virtuelnu stvarnost (VR). Tamo smo proveli dvadesetak minuta, a ono što smo videli i osetili je neverovatno i teško je taj osećaj opisati rečima. Tumarali smo po potopljenom brodu na dnu okeana, spremali ručak u virtuelnoj kuhinji, a sve to dok smo se nalazili u najobičnijoj sobi.

Evo kako izgleda kada ste u avionu koji stvarno pada!

Virtuelna stvarnost je u poslednjih godinu dana privukla pažnju brojnih kompanija među kojima prednjače Facebook, HTC , Samsung i Oculus. Prednosti korišćenja ove tehnologije su brojne i ne leže samo u zabavi, jer se VR može iskoristiti i za učenje, prevazilaženje određenih strahova, treniranje vojnika, a sve zahvaljujući tome što naš mozak prikazane stvari registruje kao realnost.

Iako je ova oblast tehnologije još uvek na početku i predstoji joj dugačak put dok ne postane sastavni deo svačijeg doma, nakon što smo isprobali HTC Vive bili smo iznenađeni dozom realnosti koju nošenje ovih naočara dočarava.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Vive funkcioniše pomoću dva laserska stuba koja se postavljaju u različite uglove prostorije. Senzori u njima kreiraju prostor po kojem se osoba kreće, a kada smo stavili naočare i približili se ivici dozvoljenog prostora, pred očima bi nam se ukazala mreža koja nas je upozoravala da se okrenemo i nastavimo avanturu. Pored naočara tu su i dva kontrolera koja su nam služila kao ruke u drugoj dimenziji u koju nas je odveo Vive. 

Pre nego što smo stavili naočare i započeli avanturu bili smo prilično uzbuđeni, jer ovako nešto do sada nismo imali prilike da vidimo i osetimo.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kada nam se Vive našao ispred očiju odmah smo shvatili zbog čega je ovo budućnost. U sekundi smo se našli u drugoj prostoriji i svetu. Prvo što smo videli je bela prostorija koja zapravo predstavlja meni u kojem se biraju modovi.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Mi ništa nismo morali da radimo i biramo, jer je to za nas uradilo stručne lice kompanije HTC koji nas je kroz slušalice obaveštavao o tome gde se nalazimo i šta sve možemo i moramo da uradimo.

Prvi mod koji smo isprobali bio je potopljeni brod na dnu okeana. Od bele sobe okružene ekranima našli smo se na dnu Pacifika i na palubi starog potopljenog broda. Gde god da smo pogledali videli smo mehuriće vazduha, jato ribica koje plivaju, kao i razrušeni brod, a čuli smo i krckanje trulih dasaka.

U jednom trenutku ispred nas je prošao ogromni kit, a u ovom modu nismo mogli da koristimo virtuelne ruke, već smo se samo nalazili u ulozi posmatrača. I u toj ulozi osećaj je neverovatan, a sačekajte tek da pročitate šta smo radili u sledećem trenutku.

Kao što smo došli u posetu potopljenom brodu, tako smo i nestali. U sekundi smo ponovo bili u meniju za izbor modova, a potom u virtuelnoj kuhinji prepunoj kuhinjskih elemenata, aparata i hrane. Kontroleri su nam bili u rukama, a ispred očiju nismo videli obrise plastičnih ručki, već prave, pravcate ruke.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Pritiskanjem tastera koji su se nalazili na džojsticima mogli smo da hvatamo i koristimo predmete u virtuelnoj kuhinji. Seckali smo povrće, razbijali tanjire, otvarali frižider i zagrevali hranu u mikrotalasnoj pećnici. Radili smo sve ono što se inače radi u realnoj kuhinji.

Moguće je prolaziti kroz sve virtuelne predmete koji su se nalazili oko nas i ne postoji nikakva barijera koja to sprečava, pa je to možda jedna od stvari koje mogu da naruše pravi osećaj realnosti. Međutim, ukoliko se to zanemari i izbegava, osećaj je fenomenalan.

Kada smo završili sa kuhinjom i spremili jelo koje nam je zagorelo, sledeće mesto na kojem smo se našli je teren na kojem smo imali zadatak da od ponuđenih delova napravimo mašinu za šutiranje lopte.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kontrole su prilično intuitivne pa je bilo veoma jednostavno da od šipki i krugova konstruisati traženu mašinu. Delove je bilo potrebno postaviti u tačno određeno mesto, a kako smo pomerali ruke tako su se pomerali i alati u virtuelnom svetu.

Za sam kraj našeg putovanja kroz drugu dimenziju, našli smo se u crnoj prostoriji po kojoj smo mogli da crtamo željene oblike koji bi ostajali da "lebde" u vazduhu i kroz koje smo mogli da prolazimo i koračamo.

Foto: Promo Foto: Promo

Ni u jednom trenutku nam nije bilo muka niti smo osećali vrtoglavicu, pa smo se u potpunosti uživeli u realnost druge dimenzije.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Nemanja Avlijaš, član HTC tima u Srbiji, istakao je za Telegraf da će HTC Vive vrlo brzo ugledati svetlost dana. Očekivano vreme pojavljivanja je katolički Božić u Americi, dok će se u Evropi pojaviti koji mesec kasnije. Naočare koje smo mi testirali su još uvek prototip pa je njihov konačan izgled podložan promeni, a tačna cena nije otkrivena.

Za korišćenje ovih naočara za virtuelnu stvarnost nije potrebna neka vrhunska konfiguracija kompjutera i nije potrebno dokupljivati ništa drugo osim samog HTC Vive-a. Računar na kojem smo mi isprobali Vive bio je baziran na Intel Core i7 procesoru, 16 GB Kingston RAM memorije i ASUS AMD R9 290 grafičkoj kartici.

Nakon što je 20 minuta prošlo u treptaju oka, bili smo prinuđeni da skinemo naočare i ponovo se vratimo u realnost. U tim trenucima nismo mogli da se ne zapitamo koliko će ove naočare, ali i sama tehnologija promeniti svet, kao i da li će ikada umesto odlaska na posao biti dovoljno staviti naočare i odraditi svojih osam sati u udobnosti sopstvenog doma.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    26. oktobar 2015 | 03:05

    Ludo burazere, luuudoo... :)

  • Samo HTC

    26. oktobar 2015 | 16:05

    Zavidimo vam na provodu! Hoće li biti za građane negde mogućnosti da se proba?

  • draleRS

    26. oktobar 2015 | 23:05

    ja sam probao oculus rift i sokirao sam se kako je to dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA