Evo šta Šeril Sendberg, jedna od najuspešnijih žena današnjice, poručuje ženama širom sveta

Za Šeril važi da voli da pomaže ženama. U svojoj knjizi „Lean In“ promovisala je misli o ravnopravnosti polova i izrazila želju da u budućnosti vidi više moćnih žena

  • 2

Šeril Sendberg je u 46. godini postigla više nego što mnoge žene misle da je moguće. Uspešna direktorka i majka dvoje dece radila je kao ekonomista Svetske banke i šefica personala Sekretarijata trezora. U Google-u je bila potpredsednica, a od 2008. kao operativna direktorka radi u Facebooku.

Na ovoj poziciji ima težak zadatak. Odgovorna je za zarađivanje novca, uz uslov da korisnici najveće društvene mreže budu srećni. Do njenog dolaska, za Facebook je važilo da ne zarađuje dovoljno. Stanje se sa Šeril promenilo. A i ona se u međuvremenu obogatila. Od 2015. je sa 1,17 milijardi dolara postala jedan od najmlađih američkih milijardera.

Pa ipak, ni za Šeril nije sve ružičasto. Njen muž je iznenada preminuo u maju ove godine. Ipak, uspela je da održi prisebnost i pored ove tragedije. Za Šeril važi da voli da pomaže ženama. U svojoj knjizi „Lean In“ promovisala je misli o ravnopravnosti polova i izrazila želju da u budućnosti vidi više moćnih žena.

Evo njenih inspirativnih misli koje će svaku ženu pokrenuti da bude najbolja što može.

Sve žene danas bi trebalo da priznaju koliko smo srećne. Ne živimo u svetu u kakvom su živele naše majke i bake, u kome su karijerni izbori za žene bili vrlo ograničeni.”

„U budućnosti neće biti žena lidera. Biće samo lidera.”

Liderstvo znači da činite da drugi budu bolji kao rezulltat vašeg prisustva i osigurati da će taj elan trajati i u vašem odsustvu.”

Printskrin: makers.com Printskrin: makers.com

Što više žene pomognu jedne drugima, više ćemo pomoći sebi samima. Udruživanje istinski daje rezultate.”

„Postoji posebno mesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama.”

„Sreća zaista prati hrabre i nikad nećete znati šta sve možete da postignete dok ne probate.”

Žene bi trebalo da promene razmišljanje od "Nisam spremna da radim to o čemu razmišljam" na "Želim da to uradim i naučiću kako upravo radeći na tome"."

„Isplati se preuzimanje inicijative. Teško je zamisliti kao lidera nekoga ko uvek čeka da mu se kaže šta da radi.”

U izveštaju kompanije Makinsi 2011. godine je primećeno da muškarci dobijaju unapređenje na osnovu svog potencijala, dok žene dobijaju unapređenje na osnovu zasluga.”

Foto: Wikipedia /  World Economic Forum Foto: Wikipedia / World Economic Forum

Neophodno je da budete samouverene i verujete u svoju vrednost kako biste ostvarile svoj potencijal.”

„Uspeh i dopadljivost su u pozitivnoj korelaciji za muškarce i u negativnoj za žene. Kada je muškarac uspešan, dopada se i muškarcima i ženama. Kada je žena uspešna, i jednima i drugima se dopada manje.”

Prava promena će doći kada moćnih žena bude više, kada ne budu bile izuzeci. Lako je ne voleti ih kada ih je malo.

„Dokle god žene ne budu ambiciozne kao muškarci, neće ni postizati toliko mnogo kao oni.”

Čule ste jasne stavove kroz inspirativne reči jedne od najuspešnijih žena današnjice. Ostalo je na vama. Da li sebe vidite kao IT liderku ili planirate da se bavite organizacijom velikih kolektiva i operativnim menadžmentom? Ostaje da same odlučite. A ako još uvek skupljate hrabrost, znajte da bi Šeril želela da pokušate.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. oktobar 2015 | 14:03

    Nema uspesne zene bez uspesnog muskarca!

  • Velislav

    25. oktobar 2015 | 11:13

    Eto samo tako...budeš hrabra i to je to. Jao kako mažu ovakve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA