OVE GREŠKE PRAVE SVI KORISNICI KOMPJUTERA: Evo kako da ih ispravite!

Napravili smo malo istraživanje i razgovarali sa stručnjacima sa ITAcademy, koji su nam skrenuli pažnju na najčešće greške koje se ponavljaju novim korisnicima kompjutera i interneta i dali nam par saveta kako da ih izbegnemo

  • 1

Iako naša deca rastu u doba digitalne revolucije i shvataju internet kao maternji jezik, ne možemo tvrditi da se prilikom korišćenja kompjutera više uopšte ne prave greške. Činjenica je da su greške više karakteristične za starije generacije, ali svako ko počinje da uči o računarima, neizostavno pravi propuste.

Napravili smo malo istraživanje i razgovarali sa stručnjacima sa ITAcademy, koji su nam skrenuli pažnju na najčešće greške koje se ponavljaju novim korisnicima kompjutera i interneta i dali nam par saveta kako da ih izbegnemo, odnosno rešimo, ukoliko, ipak, dođe do njih.

Zaboravljate da uradite bekap ili da sačuvate dokument

Radite na nekom projektu, pišete tekst ili unosite podatke u Excel tabelu. U jednom trenutku, sve prestaje da radi, ekran pobeli i ništa što ste uradili nije sačuvano. Ovaj scenario dešava se mnogo češće nego što pretpostavljate, a sigurno ste i sami već prošli kroz to. Postoji jedan taster koji vas može osloboditi glavobolje i stresa nakon izgubljenog vremena i rada za kompjuterom – save. Setite se, i više puta tokom rada na nekom dokumentu kliknite na ovo polje kako biste se osigurali u slučaju bilo kakvog problema.

Takođe, ovakvi „prekidi” mogu se desiti i celom sistemu, a ne samo dokumentu, prilikom čega možete izgubiti sve podatke koje ste prethodno sačuvali. To se dešava u retkim situacijama, a najčešći uzroci su različiti virusi, strujni udari ili mehanički kvarovi na samom računaru. Zato je važno da redovno ažurirate svoje podatke na bilo kom uređaju koji funkcioniše nezavisno od kompjutera, kako biste mogli da im pristupite u slučaju ovakvih nesrećnih okolnosti.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Klik na next pre nego što pročitate o čemu se radi

Sve nam je jasno, nekada ste nestrpljivi da što pre instalirate novu video-igricu, ili možda nemate vremena da pročitate baš sve uslove korišćenja, međutim, izuzetno je važno da razumete na šta pristajete kada kliknete na taster „dalje”.

Upravo zato što retko ko danas ima vremena da pročita taj tekst, oni koji žele na ovaj način da vas ubede da koristite njihov proizvod, često će se poslužiti nekim „nepristojnim” sistemima ubeđivanja. Na ovaj način možete pristati i na to da vaša mejl adresa bude prosleđivana dalje različitim oglašivačima, koji će je iskoristiti za slanje prodajnih tekstova, reklama i drugih nepotrebnih mejlova, kao i na to da instalirate program koji zapravo u prvom trenutku uopšte i niste želeli. Budite pažljivi i čitajte sve što piše „sitnim slovima”, jer možete dovesti sebe u različite neprijatne situacije.

Otvaranje nepouzdanih dodataka elektronskoj pošti

Kao što smo spomenuli, vaša elektronska adresa može dospeti u pogrešne ruke. Ovo se dešava češće nego što mislite, što možete i sami videti na primeru foldera Spam, koji je najčešće prepun mejlova koje nikada niste želeli da dobijete ili su vam potpuno nepotrebni. Međutim, dešava se da filter na vašem servisu za prijem elektronske pošte nije dovoljno kategoričan, pa tako određeni mejlovi dospeju u vaš Inbox folder, među preostalu, regularnu poštu. Ukoliko dođe do toga, dobro obratite pažnju na mejl adresu sa koje je poruka došla: ako vam je nepoznata, nemojte je otvarati. Otvaranje takvog mejla ne mora naneti štetu, ali je skidanje i otvaranje atačmenta, odnosno, dodataka koji su stigli uz nju, mnogo veći rizik da zarazite računar virusom.

Foto: Flickr/ Mr_Stein Foto: Flickr/ Mr_Stein

Bilo da vam neko piše kako ste jedini preostali naslednik afričkog multimilijardera ili da ima savršen tretman za vaš problem sa viškom kilograma, ukoliko ne znate o kome je reč – ne otvarajte priloge, možete dospeti u veliki problem i instalirati virus direktno u sistem, uz pomoć kog vas neko može špijunirati, pokupiti važne podatke ili čak uništiti ceo operativni sistem.

Instaliranje neproverenih programa

Činjenica je da ćete često doći u situaciju da vam je potreban određeni program uz pomoć kog ćete otvoriti neki dokument, pogledati video ili možda snimiti muziku na CD. Logično je da prilikom kupovine kompjutera ne možete svega da se setite i da instalirate baš sve što može da vam zatreba. Zato ćete pribeći alternativnim rešenjima i pokušati da pronađete program na internetu.

Odmah ćemo vas upozoriti – vodite računa o tome kakve ste programe instalirali i za šta ih koristite. Uvek postoji opasnost da ćete instalirati virus u svoj sistem. Proverite više puta komentare korisnika i sam servis gde ste pronašli program.

Ako ste novi korisnici računara, ovo su neke od grešaka sa kojima ćete se sretati. Međutim, moramo misliti i na najmlađe čiji životi sve više bivaju usmereni na digitalne tehnologije. Digitalna pismenost je danas od ključnog značaja za razvoj i uspeh u budućnosti. Zato, kada dođe vreme razmislite o specijalizovanoj srednjoj školi za informacione tehnologije gde deca mogu dobiti sva znanja koja će im biti potrebna za dalje profesionalno usavršavanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    3. novembar 2015 | 22:52

    Jednog ce dana da nas uche kako se sedi na WC- u moje stvari koristim kako ja hocu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA