Poslušajte ove trikove i postaćete uspešan pregovarač!

Važno je da znate da pregovaračke veštine nisu nikakve urođene sposobnosti. One se stiču i vežbaju

  • 0

Najuspešniji menadžeri i lideri poseduju jednu veoma važnu veštinu – umeće pregovaranja. Bilo da pregovarate o novom projektu, sklapate posao ili predstavljate svoju firmu na nekom skupu,  važno je da imate plan koji će vam osigurati da svoju poruku prenesete na pravi način i steknete poverenje. Pred vama su neki od saveta koji vam mogu pomoći da u tome uspete.

Ne pokušavajte da promenite ljude

Zaboravite ideju o pretvaranju protivnika u istomišljenike. Vaš posao je da njihovo mišljenje dovedete u pitanje i izazovete preispitivanje stavova.

Slušajte

Pobrinite se da čujete i razumete šta vaši sagovornici govore. Naučite da pažljivo slušate svaku njihovu reč, ali da istovremeno razmišljate i o tome kako da im odgovorite.

Objasnite

Ako niste sigurni da ste razumeli šta je vaš sagovornik rekao, pitajte za pojašnjenje. Za vreme pregovora, a pogotovo onih napetijih, dešava se da ljudi refleksno odgovore ili daju kontraargument, a da pritom nisu sigurni da su dobro shvatili šta je druga strana rekla. To troši vreme, a i može učiniti da izgledate neprofesionalno ili dekoncentrisano.

Ostanite mirni i nastavite

Budite svesni svojih osećanja. Kada vas obuzmu bes i strah, vaše sposobnosti ubeđivanja opadaju. Sve što izgovarate u besu biće mnogo manje privlačno i ubedljivo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Preuzmite kontrolu

Obratite pažnju na dnevni red sastanka i pitanja za koja se borite. Definišite jasno sva pitanja i uspostavite prioritete.

Pronađite ljude kojima verujete

Pri obraćanju usmeravajte se na ljude kojima verujete. To će pojačati predanost, poverenje i osnažiti moral vaših saveznika, a tako ćete ih učiniti vernim zagovornicima vaše ideje.

Usmerite se na neodlučne

Ne zaboravite neodlučne ljude, jer su oni najčešće u većini. Vaš posao je da upravo njih pokrenete u smeru u kom vi želite. Jasno im stavite do znanja koje su prednosti vaše ideje i koje su mane vaših protivnika.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istaknite najvažnije

Kada jednom odredite šta je najvažnije, spominjite to često.

Odredite linije kompromisa

Ako umete da napravite kompromis i odredite koje su to stvari u kojima možete da popustite, a da pri tome ne budete na gubitku, onda ste na dobrom putu da postanete jedan od velikih pregovarača.

Izložite jasno nedostatke i zablude

Ne osuđujte protivnike i njihove motive. Pronađite propuste u onome što kažu, a zatim ih jasno izložite.

Budite hladne glave

Uvek saznajte više o temi o kojoj govorite nego što ćete zapravo stići da iskoristite. Pokažite da majstorski baratate činjenicama. Tako ćete povećati svoj autoritet, ali i učiniti protivnike nesigurnijim.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Upoznajte protivnike

Pokušajte da razumete način na koji razmišlja vaš protivnik. Trudite se da to ne budu karikaturalne, površne opservacije ili predrasude. Ako znate i svoj i njihov položaj, veće su šanse da možete unapred da odredite sva dešavanja i pripremite se za to da pravilno reagujete.

Važno je da znate da pregovaračke veštine nisu nikakve urođene sposobnosti. One se stiču i vežbaju. Tokom vremena ih možete usavršiti. Ubrzajte proces tako što ćete pratiti savete iz ovog teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA