BAVITE SE DIZAJNOM? Ove alate morate da koristite

Kako bi pomogli dizajnerima da lakše obavljaju svoj posao, na portalu Kreativni blog (Creative Blog) izdvojili su listu 10 najboljih alata i modela

  • 1

Da bi dizajner pokazao klijentu kako će njegov budući proizvod izgledati kada bude stavljen u primenu, najčešće koristi skicu, takozvani „mockup“ model. Bilo da je nacrtana ručno ili pomoću softvera, ta skica pokazuje koji će se elementi gde nalaziti na web stranici, ali ne prikazuje boje, vrstu fonta, pravu veličinu elemenata i slično.

Postoji mnoštvo alata koji dizajnerima mogu umnogome olakšati posao pravljenja materijala za prezentacije. Kako bi pomogli dizajnerima da lakše obavljaju svoj posao, na portalu Kreativni blog (Creative Blog) izdvojili su listu 10 najboljih alata i modela.

Photoshop

Neki od ovih alata su već svima poznati, baš zato što su i dalje visoko na listi najboljih i najkorisnijih. Upravo jedan od takvih je i Photoshop. Ovaj softver za foto-uređivanje prešao je dalek put od svojih korena kada je uglavnom upotrebljavan kako bi modni modeli izgledali bolje.

Upotreba grid sistema, „Smart Objects“ i vektorskih slika (Vector Smart Objects) omogućuje lakšu primenu elemenata u web dizajnu, dok mu njegove izvorne vizuelne opcije za boje, pojačanje i razne druge potrebne pojedinosti daju prednost pri profesionalnom bavljenju dizajnom.

Pixelmator

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Ukoliko radite na Macu, jedna od najpopularnijih alternativa za „Photoshop” – „Pixelmator“ nudi slične mogućnosti, uključujući postavljanje na web za različite interfejse.

Ova aplikacija daje vam mogućnost za uređivanje slika vrlo sličnu onima koje možete dobiti od performansi PC računara. Naime, iOS aplikacija dolazi sa različitim opcijama i alatima kao što su lLevels” i „Curves”, a tu je brzi „Paint Engine” kao i mnogi drugi alati koji se često koriste prilikom uređivanja slika.

Ovo je savršen alat za fotografe, slikare i grafičke dizajnere koji koriste svoje mobilne telefone za posao dok su u pokretu, na ulici, u restoranu, autobusu. Pixelmator pak nema sve mogućnosti koje nudi  Photoshop, nedostaju mu profesionalne komponente kao što su „Lab colour space“, 32bpc i EXR podrška. Ukratko, Pixelmator je lakši za korišćenje i za rad sa jednostavnim slikama, ali nije dobar za složene projekte.

Sketch

„Sketch“ je, kao i „Photoshop“, alat koji je prvenstveno kreiran za digitalni dizajn, a ne za uređivanje fotografija. To je, zapravo, bila namera osnivača Pitera Omvila. Ovaj alat, takođe dostupan isključivo za Mac, ima prednost pri prelasku sa dizajna na razvoj: integriše CSS logiku od samog početka, a njegova funkcija „Automatic Slicing“ omogućuje kreiranje stvari u različitim formatima  koji se jednim klikom mogu eksportovati.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Jedan od najboljih dodataka je „Magic Mirror“, koji je velika pomoć za stvaranje skica u perspektivi. „Sketch“ je alat koji dizajnere pre svega zadivljuje svojim impresivnim interfejsom i alatima i jedan je od najvećih konkurenata Adobeu.

UXPin

Alat Uxpin je jedno od najboljih rešenja za kreiranje wireframeova i prototipa. Aplikacija zapravo pokriva ceo proces dizajna. Jedna od jedinstvenih mogućnosti je i to što možete direktno da uvezete datoteke iz Photoshopa i Sketcha, čuvajući sve slojeve i druge elemente pri izradi prototipa. To omogućuje dizajnerima da stvore modele u njihovoj željenoj aplikaciji, bez odvajanja od ostatka projekta.

ColorSafe

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovaj alat je posebno koristan za rad sa bojama teksta. Kako je pravljenje odgovarajuće razlike u boji između teksta i pozadine veoma važno zbog čitljivosti, ColorSafe je vrlo korisna aplikacija za sve vrste dizajnera. Oni mogu da unesu vrednost njihove boje koju koriste za pozadine, zajedno sa podacima o fontu i željenom WCAG standardu (smernice za pristup veb sadržaju). Sistem zatim izračuna i ponudi optimalni izbor boja. Ova alatka na taj način može da vam uštedi dosta vremena, naravno ukoliko ste se već odlučili za to koju boju koristite za svoju pozadinu.

Više o alatima i veštinama za uspešno bavljenje grafičkim dizajnom, kao i o profesionalnom treningu za dizajnere kod nas možete pronaći na ITAcademy u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    5. januar 2016 | 21:08

    I na kraju imate GIMP koji se koristi i na LInux i na Windows OS, a podjednako je dobar kao i Photoshop stim da je besplatan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA