FRILENSER STE? Otkrivamo kako da budete uspešniji u radu od kuće

Rad od kuće ima mnoštvo prednosti. Ne morate da se obučete za posao, ne morate da pazite da niste nešto zaboravili, ne morate da doručkujete u trku… Ne morate čak ni da ustanete iz kreveta

  • 0

Danas je svakom savremenom poslovanju, bez izuzetka, neophodan IT stručnjak. Kada ste toliko traženi, možete da radite i kao frilenser, od kuće.

Rad od kuće ima mnoštvo prednosti. Ne morate da se obučete za posao, ne morate da pazite da niste nešto zaboravili, ne morate da doručkujete u trku… Ne morate čak ni da ustanete iz kreveta. To su prednosti.

Međutim, vrlo je teško održati radnu atmosferu i navike kada vas okolnosti na to nimalo ne primoravaju. Nekim danima se bukvalno vučete po kući i sve vam je teško. Ali čak i kada radite od kuće, morate da budete dostupni (i prijatni i spremni na saradnju) tokom radnog vremena. Kako da budete i raspoloženi?

Promenite navike i govor svog tela. Činjenica je da govor tela uvek odgovara stanju uma, čak i kada to želite da prikrijete. Zato su vam neophodne „vežbe” koje će vam poboljšati raspoloženje, dati više energije i učiniti da se od srca smejete.

Povećanje kreativnosti

Zamislite pisce skečeva za stendap nastupe u radnom procesu. Velika je verovatnoća da ste ih zamislili na udobnim ležajevima, na leđima, s rukama ispod glave. I u pravu ste: studije su i naučno dokazale da ovaj položaj utiče na snaženje kreativnog mišljenja. Zašto?

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Kada stojite, luči se više noradrenalina, koji pomaže da ostanemo fokusirani u stresnim situacijama. Tako smo koncentrisani samo na to da što pre pronađemo rešenje za postojeći problem, koje često nije i najbolje. Da biste problemu prišli kreativno, treba smanjiti lučenje ovog hormona. Treba da prilegnete. Posle samo pet minuta osetićete poboljšanje.

Poboljšanje raspoloženja

Pre svega, počnite da se osmehujete. Čak i ako za to nemate poseban razlog, raspoloženje će vam biti bolje ako počnete od osmehivanja. Slično deluje i držanje: ispravite leđa i podignite bradu. Pa – još jednom – dodajte osmeh.

Ako to ne uspe odmah, pređite na dodir. Sigurno ste videli (makar u filmovima) kako deca često nosaju pokrivač, ćebe ili komad platna, češće nego plišanu igračku. Ona to rade zato što dodir materijala koji smatrate bliskim – umiruje. Zato i vi pronađite tkaninu ili predmet koji vam prijaju i naprosto ih držite. To je jednostavnija i prijatnija verzija antistres loptice.

Udar energije

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Raspoloženje i energija su usko povezani i neprestano utiču jedno na drugo. Šta možete da uradite? Na primer, žvaćite žvaku – tako ćete se lakše usredsrediti. To, naravno, ne važi za sastanke ili prezentacije kojima treba da prisustvujete.

Drugi način je fizička aktivnost. Trudite se da na svakih pola sata ustanete od stola i makar se protegnete. Poboljšaćete cirkulaciju i više kiseonika će stizati do mozga, pa ćete imati i više energije. Uz to, trudite se da ne koristite lift i nađite vremena za kratke, energične šetnje.

Jasne misli

Prvo, osnovno i obavezno: morate dovoljno da spavate. Danas se mnogo profesionalaca ponosi time što spavaju pet sati ili i kraće. Sigurno postoje izuzeci koji i tada odlično funkcionišu, ali takvi su retki. Zato, spavajte dovoljno.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživanja su pokazala da je, na primer, vožnja posle nedovoljno sna podjednako rizična kao i vožnja pod dejstvom alkohola. Da ne pominjemo bolesti prouzrokovane dugogodišnjim manjkom sna. Zato neka sedam sati sna bude vaš minimum.

Kada ste odmorni, lakše se koncentrišete, bolje pamtite i brže povezujete različite etape u radu. Sve ovo je – morate priznati – neophodno za uspešno poslovanje u IT svetu.

Na kraju, nije važno što vas niko ne vidi. Vi primećujete razliku. Kao IT profesionalac nemate problem sa nalaženjem posla, ali ne dozvolite da izgubite sebe. Praktikujte predložene vežbe i ubrzo ćete biti kreativniji, produktivniji, zadovoljniji, a samim tim i traženiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA