SREDITE VAŠE FOTKE DA BUDU PROFI: Nekoliko trikova da slike sa telefona budu ko sa aparata!

Pre nego što počnete da rešavate problem koji imate sa svojom fotografijom, potrudite se da napravite što kvalitetniji sirov materijal. Ovo je pravi trenutak da sprečite sve eventualne nepravilnosti koje biste kasnije morali da ispravljate

  • 2

Pri kupovini pametnog telefona jedna od važnih karakteristika na koju svesno ili nesvesno obraćamo pažnju jeste njegova kamera. Koliko je snimanje i fotografisanje prenosnim uređajima otišlo daleko opšte je poznato. Dovoljno je znati da će danas reditelji spotova, a i filmova u nekim situacijama za snimanje umesto kamere preporučiti upravo mobilni telefon.

RASTE MUNJEVITOM BRZINOM: Netflix mesečno koristi 75 MILIONA ljudi

Međutim, često se dešava da, koliko god se trudili i ma koliko moćna kamera vašeg telefona bila, fotografije jednostavno nisu tako briljantne kao što ste ih zamislili. Ili želite da boje budu malo jače ili da senke budu blaže. Zahvaljujući neverovatnom napretku modernih tehnologija, sređivanje fotografije na telefonu jednostavnije je nego što možete zamisliti. Zato smo odlučili da vam damo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izvučete maksimum iz fotki koje pravite svojim pametnim telefonom.

Prvi korak: fotografisanje

Pre nego što počnete da rešavate problem koji imate sa svojom fotografijom, potrudite se da napravite što kvalitetniji sirov materijal. Ovo je pravi trenutak da sprečite sve eventualne nepravilnosti koje biste kasnije morali da ispravljate.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prvo se potrudite da fokusirate fotografiju, odnosno da namestite fokus na predmet koji treba da bude centralni. Na većini pametnih telefona koji imaju ovu opciju, dovoljno je samo da dodirnete ekran na tom mestu i izoštravanje će doći po automatizmu. Takođe ćete, na sličan način, rešiti i ekspoziciju, odnosno izloženost fotografije svetlu. Važno je da znate šta želite da naglasite na slici, a već pri fotografisanju možete sve to da podesite i regulišete. Na taj način, izbeći ćete naknadno sređivanje.

HDR

Ova opcija ima za cilj da reprodukuje do detalja ono što ne možete videti golim okom. Dakle, počevši od boja, preko detalja, senki, kontrasta i svih sitnica kojih možda niste ni svesni, na ovaj način možete dočarati i obogatiti atmosferu na fotografiji.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Sistem funkcioniše tako što u jednoj sesiji napravi nekoliko različitih fotografija, sa različitim podešavanjima, koje u konačnom ishodu spoji u jednu sliku i na taj način integriše sve nabrojane aspekte scene koja je pred vama. Ovo je sve popularniji metod fotografisanja, a svakako će poboljšati vaše zadovoljstvo napravljenom fotografijom.

Snapseed

Ukoliko ste završili fotografisanje, veliki broj detalja možete srediti u postprodukciji, uz pomoć aplikacija koje ćete koristiti za sređivanje fotografija. Snapseed će vam olakšati posao velikim brojem opcija, počevši sa ekspozicijom, preko osvetljenja, dorade spektra boja i još mnogo toga. Takođe, za razliku od nekih drugih aplikacija, kod ove je moguće izolovati određeni predmet ili osobu na slici i sređivati samo nju. Tako, na primer, možete videti vazu koja stoji u senci, a osvetljena je kao da na nju pada snop sunčeve svetlosti.

Deljenje fotografija

Kada ih konačno sredite, poželećete u nekom trenutku da podelite ove fotografije sa svojim prijateljima na različitim društvenim mrežama. Kada budete to radili, obratite pažnju. Veliki broj ovih servisa, kako bi mogao da podrži bazu fotografija koja se svakoga dana uvećava i postaje sve teža, kompresuje fajlove, kako bi ih smanjio. Time slike gube na kvalitetu. Zato se trudite da, uvek kada podižete fotografiju na internet, zapravo postavljate originalnu verziju sa svog telefona, a ne sa druge mreže – na primer, sa Instagrama na Fejsbuk.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Nakon što podelite svoj rad na društvenim mrežama, možda ćete poželeti da fotografije izložite na procenu i zajednici ljudi koji se time i bave. Još jedan korak dalje i možda čak ispunite i svoju želju da postanete profesionalni fotograf. Nikada ne možete znati dokle vas jedna obična fotografija sa telefona može odvesti. Ako se nađete na tom putu, napravite karijeru od toga. Za početak upišite studije novih medija na ITAcademy i ovladajte tehnikama studijskog fotografisanja pod vođstvom iskusnih mentora. Nakon toga, otvoriće vam se put u svet profesionalnih fotografa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik-Srbin ali iz RS-a

    8. februar 2016 | 15:10

    Ja to nista ne razumem

  • dragan

    25. oktobar 2017 | 14:15

    kako da slikam sa fona a da slika bude kao da je izasla iz novina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA