ŽELITE DA UPOZNATE BILO KOGA NA SVETU? Na Facebooku su vam za to potrebne samo tri osobe

Poznatu teoriju o šest koraka udaljenosti između bilo koja dva čoveka na svetu Facebook je uspeo skoro da prepolovi

  • 1

Društvena mreža Facebook objavila je da je poznatu teoriju o šest koraka udaljenosti između bilo koja dva čoveka na svetu, smanjila na samo tri i po koraka, tačnije 3,57.

Facebook je pre tačno 7 godina predstavio LAJK DUGME!

Šest koraka udaljenosti (six degrees of separation) je pojam koji je poznat još iz prve polovine 20. veka. Napredak u poštanskom i telefonskom servisu, sve duži adresari i telefonski imenici podstakli su analitičare, uglavnom matematičare i statističare da zamisle eksperiment kojim bi istražili pomoću koliko bi veza neki čovek došao do bilo kog drugog čoveka bilo gde u svetu.

Neka dva čoveka su povezana s jednim ili nijednim posrednikom, a druga dva s desetak. Šest koraka udaljenosti je trebalo da bude prosečna udaljenost između bilo koja dva čoveka na svetu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Naravno, razlika je između svetova koji su povezani adresama i pismima od svetova koji su povezani telefonskim brojevima, e-mailom ili društvenim mrežama. Sprovođeni su i eksperimenti. Na primer, početkom 21. veka sproveden je eksperiment sa 100.000 e-mail adresa. Samo manje od pola odsto e-mail poruka nije stiglo do krajnje osobe. Većina njih je stigla u samo par koraka, a druge u 7, 8, 9, 10.

Facebook je sproveo komplikovano statističko istraživanje kojim je utvrdio da bilo ko prijavljen na Facebook, a na njemu se aktivno nalazi 1.59 milijardi ljudi, može da dođe do bilo koga na svetu (ta osoba ne mora da bude na ovoj društvenoj mreži) u prosečno 3,57 koraka, odnosno osoba.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA