Napravljena aplikacija koja će otkrivati ZEMLJOTRESE (FOTO) (VIDEO)

Aplikacija, pod nazivom MyShake, beleži vreme i amplitude podrhtavanja tla i šalje podatke i lokaciju smartfona Berkelijevoj seizmološkoj laboratoriji na analizu

  • 1
Printskrin: itunes.apple.com Printskrin: itunes.apple.com

Istraživači sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji i kompanija Dojče Telekom razvili su novu aplikaciju koja koristi senzor pokreta smartfona za registrovanje zemljotresa, s ciljem potencijalnog spasavanja ljudskih života.

Aplikacija, pod nazivom MyShake, beleži vreme i amplitude podrhtavanja tla i šalje podatke i lokaciju smartfona Berkelijevoj seizmološkoj laboratoriji na analizu, izveštava agencija Blumberg.

Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, sistem će bolje raditi. Cilj je da se stvori globalna seizmička mreža - odnosno kolektivni seizmograf - koji će upozoriti korisnike unapred o potresu koji stiže usled zemljotresa na udaljenoj destinaciji.

- U mnogim zemljama u razvoju koje su podložne zemljotresima, kao što su Nepal ili Peru, MyShake bi mogao da upozori potencijalno ugrožene ljude bar nekoliko dragocenih sekundi ranije i, u najboljen slučaju, da spasi živote - saopšteno je danas iz Dojče telekoma.

- Ove zemlje trenutno poseduju ili samo raštrkanu seizmičku mrežu na zemji ili sistem ranog upozoravanja, ili nemaju ništa od toga, ali imaju milione korisnika pametnih telefona - navodi se u saopštenju Dojče telekoma.

Printskrin: Youtube/UC Berkeley Printskrin: Youtube/UC Berkeley

Iako je senzor pokreta na telefonu, ili brzinometar, manje osetljiv nego seizmografski uređaji na zemlji, on može da zabeleži potrese magnitude iznad pet stepeni na dubini do 10 kilometara, tako da bi rasprostranjem broj potencijalnih korisnika aplikacije nadoknadio manju osetljivost jednog telefona.

Procenjuje se da samo u Kaliforniji ima 16 miliona korisnika pametnih telefona i oko 1,0 milijarde širom sveta. MyShake se može besplatno skinuti sa Google Play-a OVDE, a sa App Store-u OVDE.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA