Novi virus vam može OBRISATI sve podatke i NAPRAVITI OGROMAN RAČUN za telefon

Korisnici SMS-om dobijaju poruku s linkom ka multimedijalnom sadržaj. Klikom na taj link na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom

  • 1

Korisnici Android uređaja ponovo su u opasnosti jer se putem SMS poruke širi opasan virus koji može da izbriše sve sa telefona, ali i da drastično poveća račun.

Ako koristite Android, pročitajte ovaj tekst jer hakeri mogu da vas napadnu!

Virus su otkrili stručnjaci za bezbednost iz danske kompanije Hajmdal, a on je nazvan Mazar. Opasan malver je primećen na više od 100.000 telefona u Danskoj, a nije poznato da li se on proširio i na druge evropske zemlje.

Zanimljivo je da ovaj malver neće biti instaliran na telefone s ruskim jezikom, a ostali korisnici, ako budu bili oprezni i sledili standardna sigurnosna uputstva, ne bi trebalo da imaju problema s Mazarom čak i ako dobiju poruku.

Prema informacijama Hajmdala, korisnici SMS-om dobijaju poruku s linkom ka multimedijalnom sadržaj. Kikom na taj link na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom, a putem njega i malver koji može da napravi veliku štetu na telefonima – od praćenja samog uređaja, čitanja sadržaja s telefona, slanja SMS-ova (bez znanja vlasnika telefona) na skupe premium brojeve, do mogućnosti brisanja svih podataka s mobilnih uređaja.

Foto: Tanjug/AP, freedigitalphotos.net/chanpipat Foto: Tanjug/AP, freedigitalphotos.net/chanpipat

- Virus može da vam nanese veliku štetu. Primera radi, on može da napravi veliki telefonski račun za koji će vlasnik telefona biti odgovoran - prokomentarisao je za BBC Morten Kjaersgard iz Hajmdala.

Najugroženiji su korisnici Android KitKat verzije, a postoji opasnost da virus utiče i na starije verzije ovog operativnog sistema.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: zimo.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    17. februar 2016 | 18:54

    Sve slike koje imam na telefonu su I na Google drive-u, telefon je na pripejdu, kontakti backup-ovani na komp. Aj uzdravlje hakleri, brisite I pravite racun do mile volje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA