VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Žene nisu ravnopravno zastupljene u nauci i tehnologiji i protiv toga treba da se borimo

- Ovaj tekst nastaje osmog marta, na Međunarodni dan žena, pa smatram da je prigodno i umesno da ga posvetim talentovanim ženama koje su potpuno zasluženo nazvane „kompjuterima“ - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 2

Veselin Jevrosimović je u svojoj ovonedeljnoj kolumni u "Informeru" pisao o ženama koje su među prvima počele da doprinose svetu nauke i tehnologije, kao i o tome da one i dalje nisu ravnopravno zastupljene u tim poslovima. Evo šta predsednik kompanije Comtrade kaže o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: "Internet of things" je sledeća velika stvar u IT svetu!

"Ovaj tekst nastaje osmog marta, na Međunarodni dan žena, pa smatram da je prigodno i umesno da ga posvetim talentovanim ženama koje su potpuno zasluženo nazvane „kompjuterima“, a čiji je nemali doprinos nauci ostao skrajnut i nepoznat široj javnosti upravo zbog toga što u njihovo vreme žene nisu imale jednaka prava kao muškarci.

Za takozvane „harvardske kompjutere“ saznao sam pre nekoliko godina iz jednog dokumentarnog filma o razvoju astronomije i astrofizike. Naime, u drugoj polovini 19. veka naglo je napredovala tehnologija izrade moćnih teleskopa, kao i dagerotipije (prvi oblik fotografije). Harvardska opservatorija posedovala je nekoliko takvih teleskopa i snimala stotine i hiljade fotografija noćnog neba. Pojavila se potreba za detaljnom analizom i obradom tih podataka, ali i proračunima rastojanja i svetlosnog spektra zvezda.

Foto: Promo Foto: Promo

Edvard Pikering, direktor opservatorije, poverio je taj zadatak, za to vreme veoma neuobičajeno u naučnom svetu, jednoj ženi, Vilemini Fleming, učiteljici koja je u SAD emigrirala iz Škotske. Odlični rezultati koje je u kratkom vremenu postigla - lično je tokom karijere detektovala 10 000 zvezda i 52 nebule – doveli su do proširenja tima žena koje su nazvane „harvardski kompjuteri“ jer su se bavile preciznim izračunavanjima. Među poznatijim članicama tima bile su i Ani Džamp Kenon, Antonija Mori i Henrijeta Svon Levit, koje su i nakon napuštanja Harvarda nastavile naučni rad i objavile brojna otkrića.

Ne treba, međutim, zaboraviti da kao jedan od razloga za angažovanje žena na ovom projektu stoji i činjenica da su bile manje plaćene od muškaraca. To što su dokazale da svojim znanjem, idejama, sistematičnošću, pedantnošću i trudom mogu da nadmaše bilo kog muškog kolegu nije mnogo značilo i tek je u novije vreme priznat njihov značaj za nauku. Ni danas, međutim, žene nisu ravnopravno zastupljene u nauci i tehnologiji - to ne smemo da zaboravimo i to je nešto za šta treba da se i dalje borimo."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    13. mart 2016 | 17:58

    Tako je, nisu ravnopravno zastupljene ni kao vojnici, ni kao vozači autobusa, ni kao rudari ...

  • Lord Pera

    15. mart 2016 | 19:17

    Ni kao piloti, komunalci, zanatlije... A kad smo već kod toga moramo u nauci rVnopravno zastupiti gejeve, rome, transeksualne osobe, džedaje itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA