Kako da zaradite od aplikacija za mobilne uređaje?

Ako imate želju da se bavite razvojem aplikacija, obuka za razvoj aplikacija je najbolji način da počnete

  • 0

Prema pisanju portala Mašabl, oko 30 miliona aplikacija se svakog dana skine s interneta. Ukoliko želite da pokrenete svoj biznis, razvoj aplikacija je dobra zamisao. Pretvaranje aplikacije od ideje u visokotehnološku stvarnost nije lak zadatak, ali stručnjaci kažu da svako može da razvije uspešan i potencijalno unosan posao, uz malo truda i s pravim pristupom.

CRTANJE U VIRTUELNOJ STVARNOSTI: Ovo je nešto najbolje što ćete videti danas (VIDEO)

- Od toga možete zaraditi mnogo novca, ako radite stvari na pravi način - kaže Čad Mjurita, koji nije imao nikakvog iskustva u ovom području pre nego što je osnovao tri kompanije za razvoj mobilnih aplikacija, uključujući „Empire Apps“.

Pred vama je nekoliko tačaka koje, prema iskustvu njega i njegovog partnera, treba da imate u vidu pre nego što se upustite u razvoj aplikacija za mobilne uređaje.

Ideja je važna, ali nije jedina

Iako je ideja najvažnija, Mika Olson, suosnivač kompanije za razvoj aplikacija „Ebeks“, navodi da je potrebno i još mnogo štošta, od dizajna do marketinga, da bi ceo poduhvat bio uspešan.

"Dobra ideja je samo pet posto procesa", kaže Olson. „To je velika prilika, ali morate da se opremite potrebnim znanjima i da stvarno želite ideju da ostvarite."

Drugi suosnivač kompanije „Ebeks“ Nikolas Akunija savetuje one koji žele da pokrenu svoju aplikacija da prvo podele svoje ideje s prijateljima i porodicom.

„Saznajte da li bi oni koristili te aplikacije i da li ih smatraju zanimljivim", kaže Akunija. „Teško je da sami imate pravu, objektivnu sliku i procenu, jer verovatno već obožavate svoju ideju."

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Istraživanje konkurencije

- Istraživanje konkurencije je još jedan ključni korak i može vam pomoći da odredite šta postojeće aplikacije rade dobro, a šta je loše - navodi Majk Randl, koji se bavi razvojem aplikacija.

On savetuje svima koji žele da pokrenu svoju aplikaciju da provedu određeno vreme zapisujući specifičnosti koje žele da njihove aplikacije imaju.

„Jedan paragraf opisa aplikacije nije dovoljan", rekao je Randl. „To treba da bude nekoliko stranica koje opisuju šta aplikacija nudi, zašto je drugačija od drugih i šta će moći da radi kako bi oduševila korisnike i izdvojila se iz mnoštva postojećih."

Pokretanje aplikacije

Nakon što je ideja konkretizovana, možete početi da radite aplikaciju. Za razliku od web stranica, koje mogu da kreiraju čak i oni s vrlo malo tehničkog iskustva, mobilne aplikacije zahtevaju programersko znanje. Kreatori koji nemaju tehnička znanja moraju da angažuju kompanije ili programere pojedince, a ti troškovi zavise od zahteva aplikacija i mogu da dostignu i milionske sume.

Danas postoje edukativni programi na kojima je moguće brzo i lako steći potrebna tehnička znanja i veštine, a takvi programi su dostupni i kod nas.

Printskrin: play.google.com Printskrin: play.google.com

Kako prodavati aplikacije

Da biste zaradili, morate da prodajete aplikaciju pravim potrošačima na pravom mestu. Za Eplove uređaje sve aplikacije se prodaju preko Aj-tjunsa, a Android aplikacije mogu da se prodaju na nekoliko različitih prodajnih mesta, uključujući Gugl plej i Amazon. Za aplikacije za ajfone ili ajpede autori moraju da se prijave na Epl i plate članarinu. Eplovi uslovi su takvi da oni uzimaju 30 odsto od dobiti aplikacije, a kreator uzima preostalih 70 odsto. I Gugl i Amazon imaju sličnu politiku.

„Ako postavite aplikaciju na Aj-tjuns, to ne znači da ste završili posao i da ćete ostvariti uspeh“, kaže Olson. On savetuje kreatorima aplikacija da život aplikacije posmatraju kao vođenje bilo kog biznisa. To znači da treba da odvojite vreme da istražite cene, napravite razvojnu strategiju za PR i marketing, kao i budžet za marketing.

„Morate da stvorite svest o aplikaciji, na isti način na koji to i svaki brend mora da uradi", kaže Akunija. „Morate da je predstavite ljudima i da ih privučete". To vam omogućuje da nastavite da razvijate druge aplikacije.”

„Neke će da ostvare uspeh, neke neće, ali da biste bili uspešni, morate da stvorite više od jedne aplikacije“, navodi Akunija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Obratite pažnju na sve pojedinosti

Randl navodi da finansijski uspeh zavisi od mnogih faktora, kao što su tip aplikacije (igrice obično donose veću zaradu), koliko je bilo uspešno objavljivanje (pozicija aplikacije nakon prvog dana prodaje može bitno da utiče na buduće prihode te aplikacije), koliko su dobre korisničke recenzije (dosta dobre recenzije će omogućiti bolju prodaju, pošto će se i drugi korisnici pitati šta propuštaju i sami poželeti da oprobaju aplikaciju). Mjurita navodi da je veoma važno znati da, ako izrađujete aplikacije, vaše tržište može da bude ceo svet.

„Zarađivao sam novac iz zemalja za koje nisam znao ni da postoje. To je prilično neverovatan osećaj."

Ako imate želju da se bavite razvojem aplikacija, obuka za razvoj aplikacija je najbolji način da počnete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA