RETRO SVAKODNEVICA: Kompjuterske ikonice koje više nemaju smisla (FOTO)

Od ikonice za čuvanje fajlova na kojoj je neizbežni i "mrtvi" flopi disk, do sličice kojom se obeležava TV prijemnik, mnoge funkcije savremenih računara grafički predstavljene neadekvatno vremenu u kome živimo

  • 1

Da li ste se ikada zapitali zašto i dalje koristimo ikonice na našim računarima, koje prikazuju relikte "davno" prohujalih vremena? Niste usamljeni ako jeste. Mnogim ljudima je zapalo za oko da ono što prihvatamo po navici više uopšte nema smisla.

Ovo su neke od njih:

Zašto fajlove i dalje "sejvujemo" ikonicom na kojoj je flopi diks - stvar koja je odavno prestala da se proizvodi a na samrti je već više od deset godina? Zar ne mislite da je vreme da se flopi disk zameni nečim drugim, na primer USB-om? Na nekim sistemima je to već urađeno - novije verzije Linuks distribucija sada drže ikonicu hard diska, ali flopi i dalje ostaje dominantan. Možda zbog retro osećaja.

Pretpostavljamo da ikonica za "Voicemail" treba da podseća na magnetnu traku na kojoj smo nekada čuvali zvuk i sliku. Ipak, ova ikonica i dalje opstaje.

Fascikle su dugo bile kancelarijski predmet u koji su ljudi trpali sva svoja dokumenta. Danas, kada fajlove trpamo u nekakve klastere na hard disku, fascikla je samo relikt davno prohujalih vremena. Simpatična je i nismo sigurni kako bi se ovo moglo drugačije predstaviti.

Da li vaš TV prijemnik ima "zečije uši"? U eri kablova mi to odavno nismo videli, ali ipak to ne sprečava tvorce ikonica da nam ih čine lepšim i "slađim" tako što će na njih stavljati antenu.

Na kraju, želimo da napomenemo da nama ove ikonice ne smetaju, iako su izgubile smisao. Nama se dopada taj retro osećaj koje proizvode, a nije neophodno da sve na ovom svetu ima smisla. Štaviše, ponekada ga najbolje stvari uopšte nemaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. maj 2012 | 09:10

    Potpuno se slažem, puno reči u našem jeziku nemaju značenje ili čak imaju potpuno drugačije od onoga zašta se koriste. To je tekovina pop kulture i masmedija. Kao što se mobilni telefon predstavlja sa antenom i tastaturom. Odličan članak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA