HUAWEI PRAVI SOPSTVENI OPERATIVNI SISTEM: Evo i zbog čega

Na razvoju novog sistema radi se u nekoj od skandinavskih zemalja, gde je smeštena nekolicina bivših radnika Nokije koji su prešli u Huawei

  • 6

Kompanija Huawei započela je sa kreiranjem sopstvenom mobilnog operativnog sistema. Iako se on gradi na osnovi Androida, novi OS trebalo bi da bude potpuno odvojen, ali i drugačiji od Google-ovog.

HUAWEI ŽELI DA ZA 5 GODINA SVRGNE APPLE I SAMSUNG SA TRONA: Evo kako će to da uradi!

Prema pisanju portal "The Information", na razvoju novog sistema radi se u nekoj od skandinavskih zemalja, gde je smeštena nekolicina bivših radnika Nokije koji su prešli u Huawei.

Na čelu projekta nalazi se Abigejl Brodi, bivša dizajnerka Apple-a koja je zadužena za izradu korisničkog interfejsa. Ona je prošle godine prešla u ovu kinesku kompaniju.

Osnovni razlog za izradu novog OS-a nije želja Huaweija da se takmiči s Appleom i Googleom za primat u distribuciji softvera za mobilne telefone. Novi OS bi, kako stvari sada stoje, Huawei počeo da koristi u slučaju da Google počne da uvodi prevelike restrikcije u korišćenju Androida.

Foto: Flickr/pestoverde Foto: Flickr/pestoverde

Tada bi oni lako mogli da pređu na srodan, ali svoj, operativni sistem na kojem ne postoji dodatna Googleova kontrola.

Naravno, to bi za sobom povlačilo i izradu čitavog ekosistema aplikacija, ali se čini da se trenutno u kineskoj kompaniji time ne opterećuju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: bug.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    27. jun 2016 | 21:01

    Kao sad huawei neki dobar telefon sa novim OS. Ma nikad on nece biti bolji od Samsung Lg Iphone htc i dr. Sta moze da se ocekuje od kineski telefon?

  • Vitomir

    27. jun 2016 | 11:21

    Daj boze da im uspe ali lično mislim da je to bacanje para i vremena! Firefox, Amazon i Tizen nisu uspeli u svom Os sistemu tako da ne vidim ni ovde uspeh

  • Jovan

    28. jun 2016 | 11:35

    Ovo će biti dobro jer ćete imati besplatne aplikacije bez oglasa, ali daleko od toga da će biti bolje od ios-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA