Saveti za PHP programere na početku karijere

Učenje novog programskog jezika može biti komplikovano, ali ako se odlučite za učenje programskog jezika PHP, bez obzira na to da li ste se ranije susreli s programiranjem ili o tome ne znate ništa, sigurno ćete se najmanje namučiti

  • 0

PHP je jedan od najjednostavnijih programskih jezika za web programiranje koji možete da izaberete. Pored toga, za učenje ovog jezika sve više ljudi se odlučuje pre svega stoga što on ima veoma široku primenu i garantuje brzo dobijanje posla.

Uostalom, PHP je programski jezik koji stoji iza mnogih moćnih web aplikacija i sajtova poput Fejsbuka i Vord presa. Učenje novog programskog jezika može biti komplikovano, ali ako se odlučite za učenje programskog jezika PHP, bez obzira na to da li ste se ranije susreli s programiranjem ili o tome ne znate ništa, sigurno ćete se najmanje namučiti. Istraživanja su pokazala da čak trećina svih programera na svetu radi isključivo u PHP-u, dok je velika većina njih kao prvi programski jezik naučila upravo PHP.

Predstavljamo vam savete koje svaki PHP programer na početku karijere treba da primeni kako bi brzo dostigao svoje iskusnije kolege.

S vremenom povećavajte broj alata kojima baratate

Kada počnete da učite PHP, uglavnom ćete sa svih strana dobijati savete da u svom radu koristite tekst-editor. Međutim, već nakon što saznate osnove pisanja u PHP-u trebalo bi da koristite IDE. Rad u ovom softveru ne samo da će povećati vašu produktivnost, već će vas naterati da koristite druge alate uz pomoć kojih ćete otklanjati bagove i kontrolisati celokupan sistem.

Kako s vremenom budete sve više zalazili u tajne PHP-a, vaši projekti će biti sve složeniji, a često ćete biti prinuđeni i da radite na nekoliko projekata istovremeno. U takvim situacijama upotreba kontrolnih sistema kao što su GIT, SVN, CVS i Mercurial učiniće vaš rad znatno jednostavnijim.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Budite temeljni i planirajte unapred      

Jednostavni projekti mogu postati veoma komplikovani ako niste temeljno naučili kako se pišu kodovi. S druge strane, kôd koji je školski napisan i ima naziv konvencije znatno će vam olakšati posao prilikom otklanjanja grešaka ili prilikom kasnijih izmena. Takođe, u ovoj fazi učenja važno je da savladate i imenovanje metoda i klasa, jer pomenute tehnike spadaju među standardne u objektno orijentisanim programskim jezicima.

S obzirom na to da je PHP jedan od takvih programskih jezika, najbolje je da ne počnete s pisanjem kodova odmah čim dobijete ideju. U takvim situacijama dobićete kôd koji ima lošu strukturu i na čije prepravke ćete izgubiti mnogo vremena. Pristup kome treba da težite jeste prethodno planiranje koje zahtevaju svi objektno orijentisani programski jezici.

PHP zajednica je tu za vas

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Tokom karijere sigurno ćete se naći u situaciji kada ne možete sami da rešite određeni problem. Međutim, imajte u vidu da je PHP zajednica uvek tu za vas, zato se nemojte ustručavati da pomoć potražite na internetu. Takođe je važno napomenuti da je usled velikog broja PHP programera širom sveta ogromna verovatnoća da je neko pre vas već postavio pitanje i da postoji odgovor koji će vam pomoći.

Izaberite provereno obrazovanje

Iako je PHP sigurno najlakši programski jezik za početnike i na internetu postoji bezbroj tutorijala koji vam mogu pomoći prilikom učenja, najpotpunija znanja ipak ćete steći školovanjem na proverenoj instituciji. Korisne veštine koje jednom usvojite tokom školovanja po programu za kvalifikovane PHP programere moći ćete da iskoristite za web programiranje, ali i kao osnovu za buduće učenje novih programskih jezika.

(Telegraf.rs9

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA