• 0

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sve više se radi na modelima pametnih naočara za korišćenje u industrijske svrhe

- Ono što je u svakodnevnoj upotrebi problem, kod nekih specifičnih namena može biti ogromna prednost. Zbog toga se sve više radi na modelima pametnih naočara za korišćenje u industrijske svrhe - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o Google Glass projektu i kako bi pametne naočare mogle da se koriste u industrijske svrhe. U nastavku pročitajte šta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.
VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Ovo su sve prednosti i mane pametnih naočara!

"Sećam se oduševljenja sa kojim je svojevremeno primljena najava Google Glass projekta, pametnih naočara opremljenih vezom ka internetu , kamerom i mogućnošću projektovanja slike i različitih informacija u vidno polje korisnika. Uostalom, i ja sam na ovim stranama pisao o tehnološkim rešenjima, upotrebnoj vrednosti i mogućnostima primene takvog jednog uređaja. Nije prošlo mnogo i pametne naočare su se našle u komercijalnoj prodaji, premda sa cenom koja još uvek nije mogla da obezbedi masovnu primenu. Programeri su krenuli da razvijaju softverska rešenja za Google, uključujući i nekoliko projekata domaćih firmi. Budućnost je izgledala svetla.
Ispostavilo se da situacija nije toliko jednostavna. U svetu je narastao čitav jedan pokret protiv pametnih naočara, u mnogim gradovima i državama njihovo korišćenje je regulisano, a desili su se i brojni incidenti. Kao glavni razlozi navedeni su ugrožena bezbednost korisnika, pogotovo u saobraćaju, i narušavanje privatnosti drugih ljudi zbog ugrađene kamere za koju nikada niste sigurni kada i koga snima. Što se tiče kamere, nisam siguran koliko je argument validan budući da je ona ugrađena u svaki telefon i mnoge druge aparate, a da kamere za nadzor imamo na svakom koraku i da njihovo postavljanje nije naročito uređeno. Situacija u kojoj je sam korisnik ugrožen -pošto mu vidno polje zaklanjaju informacije koje se pojavljuju nenadano - jeste realan problem, na sličan način na koji je to i gladanje u ekran telefona dok hodate gradom ili vozite automobil. Uglavnom, Google je prekinuo razvoj i proizvodnju svojih pametnih naočara.
Foto: Promo

Foto: Promo


Priča se tu ne završava. Ono što je u svakodnevnoj upotrebi problem, kod nekih specifičnih namena može biti ogromna prednost. Zbog toga se sve više radi na modelima pametnih naočara za korišćenje u industrijske svrhe. Zamislite, na primer, radnike u proizvodnji kojima ovakve jedne naočare, pri tome opremljene sigurnosnim staklom, pomažu da otkriju neispravne delove i pružaju im dodatne informacije potrebne za obavljanje poslovnih aktivnosti. Na taj način raste produktivnost, a podiže se nivo bezbednosti radnika i sigurnosti gotovih proizvoda. Naravno, i ovde je bitno da informacije budu pravilno dozirane i predstavljene na odgovarajući način. Budućnost opet izgleda svetla."
(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima