DOBIO SAM OTKAZ U GOOGLE-U: Mislio sam da je moj život propao, a onda se sve preokrenulo

- Dobio sam otkaz prošle godine, nakon pet godina rada u Googleu - započeo je svoju priču Grigori Jakušev

  • 3

Grigori Jakušev je bišvi radnik kompanije Google koji je na sajtu Quora odgovorio na pitanje "kakav je osećaj biti optušten iz Google-a?".

Ako znate odgovor na ovih 10 pitanja, možete da zarađujete 10.000 EVRA MESEČNO radeći za Google!

"Dobio sam otkaz prošle godine, nakon pet godina rada u Googleu. "Izgoreo" sam godinu dana ranije, moja produktivnost je pala za otprilike pet puta.

Morao sam nešto da promenim, pa sam promenio tim u kojemu sam radio. Prebacio sam se na semantičku pretragu (stvar koja vam daje direktan odgovor na upit, a ne linkove).

To je bila greška. Pretraživanje je najveći i najsloženiji proizvod u Googleu, a na semantičkom pretraživanju radi jedna od najpametnijih ekipa. S prethodnim "izgaranjem", moj rad ne samo da se nije popravio, već se još više pogoršao.

Moj odnos sa šefovima je počeo da propada. Doveli su novog čoveka u tim, a od mene zaista nisu mogli da dobiju puno toga. Prvi njihov potez bio je da me na neki način disciplinuju terajući me da buljim u računar sve vreme. Naravno, to je samo pogoršalo stvari.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Često su me pitali zašto sam nisam otišao iz Googlea. Jednostavno sam bio zadovoljan svojom platom. Ako Google nije bio zadovoljan mojim radom, mogli su slobodno da me otpuste, ali ja nisam hteo da prvi preduzmem taj korak.

U martu su me stavili na plan poboljšanja efikasnosti. To je bio formalni dogovor da moram da ostvarim određeni napredak u roku od dva meseca. Nakon nedelju dana bilo mi je sasvim jasno da neću uspeti.

Išao sam na razgovor u Odeljenje za ljudske resurse gde su mi zapretili da ću dobiti otkaz bez naknade ili perioda čekanja. Izgleda da su moji šefovi zaključili da nekako izigravam sistem i da samo izvlačim novac iz kompanije bez ikakvog napora da zaista radim svoj posao.

Na kraju nisu ni čekali da mi istekne rok plana poboljšanja efikasnosti, već su mi dali obaveštenje o raskidu ugovora već sledeće nedelje. Vratio sam Google-ove uređaje i značku, a upravnik me je ispratio iz zgrade. Sve se dogodilo u roku od 10 minuta. Isto toliko vremena trebalo je da ugase moj službeni Google nalog. Šef me je odveo u obližnji kafić i počastio me pićem. Cenio sam to.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Kao što je i bilo navedeno u mom ugovor, imao sam mesec dana otkaznog roka. Bio sam formalno zaposlen i primao sam platu još jedan mjesec, ali nisam smeo da radim. Napisali su mi i pismo preporuke za buduće poslodavce u kojem nisu spominjali šta se dogodilo i koji je razlog mog otkaza.

Osećao sam se neugodno, ali to je tako kada "izgoriš" na poslu. Mislim da je stav mojih šefova na kraju bio nepotreban - užasno je kada ti nadređeni ne veruju. Tretirali su me kao lažljivca.

Kolege nisu znali ništa o celoj situaciji, ali bili su odlični i podržavali su me u svemu. Oni su jedni od najpametnijih ljudi s kojima sam ikad radio.

Sada sam se potpuno oporavio. Promena tima mi nije pomogla, ali promena kompanije jeste".

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA